آشنایی با کم اظهاری به گمرک 

کم اظهاری به گمرک 

آشنایی با کم اظهاری به گمرک 

کم اظهاری به گمرکهمان­طور که در مقالات قبلی توضیح داده شد، هر کالایی در گمرکات از یک تعرفه گمرکی مشخصی برخوردار است. بعد از آن که با رقم مشخص شده کالای مورد نظر اظهار شد گمرک رقم اظهار شده را با رقم­‌هایی که سامانه tsc ارائه نموده بررسی می­‌کند. با توجه به آن که ارزش واردات هر نوع کالایی در این سامانه آورده شده است. به واسطه آن به خوبی می‌­توان ارزش واقعی واردات هر کالا را مشخص نمود و در نتیجه‌­ی این بررسی، به راحتی می‌توان کم اظهاری به گمرک را تشخیص داد.

در این مطلب بیشتر در مورد کم اظهاری صحبت خواهیم نمود:

تعریف کم اظهاری

کم اظهاری واژه‌­ای بازرگانی و به معنای کم­تر بیان کردن ارزش یک محصول است. همان­طور که می‌­دانید به منظور ترخیص یک کالا از گمرک، یکی از مدارکی که باید ارائه شود اظهارنامه است. از طرفی این موضوع نیز مسلم است که فرد به منظور واردات کالا باید مبلغی را تحت عنوان تعرفه گمرکی پرداخت کند.

حال به عنوان نمونه فرض می­‌کنیم ارزش کالایی 2 دلار است. در این شرایط در صورتی که صاحب کالا، ارزش کالای مورد نظر را 1 دلار اظهار نموده باشد، کم اظهاری به گمرک صورت گرفته است. حتی اگر در کل نیز شما این کالا را با مبلغ 1 دلار خریداری کرده باشید. باز هم این کار به منزله کم اظهاری است. در واقع ثبت مبلغ 2 دلاری برای این کالا در سامانه tsc نشان­ دهنده آن است که شما باید به ازای این کم اظهاری جریمه‌­ای را پرداخت کنید.

لذا برای آن که از جریمه شدن جلوگیری کرد. بایستی تنظیم مدارک به گونه‌ای باشد. که قیمت فاکتور و قیمت درون سامانه با هم یکی باشند. متاسفانه این روزها در زمینه ترخیص کالاها، کم اظهاری از شایع ­ترین مشکلات محسوب می­‌شود.

 

آشنایی با سامانه TSC

سامانه tsc  (tarrif specification code ) در واقع دارای تمامی کدهای شناسه‌­ی کالاهاست. با استفاده از این کدها می‌­توان ارزش کالا را تشخیص داد. به واسطه این سایت در تمامی گمرکات کشور نحوه ارزش­ گذاری کالا به شکلی یکسان خواهد بود.

در صورتی که ارزش کالا کمتر از میزانی که در این سایت وجود دارد اظهار شود، کم اظهاری صورت می­‌گیرد. حتی اگر این کار از روی بی اطلاعی صورت گرفته شده باشد. براساس ماده 29 قانون گمرکی کم اظهاری از آفات گمرک ­ها و قاچاق کالا به شمار می‌­آید.

 

اهمیت کارت‌های بازرگانی در کم اظهاری

به عقیده برخی از کارشناسان مسائل گمرکی، یکی از دلایل اصلی کم اظهاری، کارت­‌های بازرگانی است. که به طور معمول تهیه و صدور آن‌ها به صورت تقلبی و جعلی است. در واقع در بسیاری از کم اظهاری‌ها دیده می‌­شود که بعضی از واردکنندگان با دریافت کارت بازرگانی به نام افرادی دیگر اقدام به واردات کالاهای خود خواهند نمود.

این افراد همچنین گاهی برای آن که شناخته نشوند، هر چند وقت یک بار از کارت بازرگانی افرادی دیگر استفاده می­‌کنند.

 

راه ­حل در نظر گرفته شده برای جلوگیری از کم اظهاری و بداظهاری

طبق قانون، کم اظهاری یک تخلف گمرکی است. در صورتی که هر فردی کم اظهاری کند یا این که به اشتباه تعرفه یک کالا را کمتر از آن چه که هست اعلام کند. ضمن آن که ملزم به پرداخت مابه­التفاوت نرخ واقعی و نرخ اظهار شده خواهد شد. بلکه بایستی به عنوان جریمه گمرکی بین 10 تا 100 درصد این مابه­ التفاوت را پرداخت نماید.

به اعتقاد گمرک کم اظهاری بیشتر برای آن دسته از کالاهایی صورت می­‌گیرد که دارای درصد یا سود بازرگانی بالایی هستند. در این بین نیز از بین 6600 ردیف تعرفه‌­ای تنها چیزی حدود 2280 ردیف تعرفه‌­ای دارای حداقل تعرفه هستند و بالغ بر 4000 ردیف از تعرفه بیش از 4 درصد برخوردارند و این موضوع زمینه کم اظهاری و بداظهاری را افزایش داده است.

از این رو پیشنهاد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به منظور جلوگیری از کم اظهاری و این نوع قاچاق، الکترونیکی نمودن مراحل اظهار گمرکی و راه‌اندازی سامانه الکترونیکی اظهار از راه دور است. از طرفی نیز گمرک به منظور کاهش این مشکلات سعی در کاهش تعرفه­‌های گمرکی دارد.

 

سامانه رفع کم اظهاری از راه دور

اگر چه گمرک برای کاهش مشکلاتی چون کم اظهاری راهکارهایی چون کاهش تعرفه ­های گمرکی را در نظر گرفته است اما ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در رابطه با دستکاری تعرفه­‌ها چندان مایل نیست و برای همین راه­اندازی سامانه اظهار از دور را در نظر گرفته تا به این شکل کلیه مراحل اظهار در گمرک الکترونیکی شده و با حذف واسطه­‌ها و نیروهای انسانی، خطا و تخلف در این زمینه به حداقل میزان خود برسد.

 

آشنایی با کم اظهاری ناخواسته

خیلی از افراد به هیچ عنوان قصد ورود غیرقانونی یک کالا را به درون کشور نداشته و در واقع گاهی بر اثر بی‌اطلاعی و نداشتن دانش کافی در زمینه تنظیم اظهارنامه، درگیر مشکلات کم اظهاری به گمرک خواهند شد. در چنین شرایطی قانون برای همه یکسان است و بین این فرد با فردی که دانسته اقدام به قاچاق کالا خواهد نمود فرقی وجود نخواهد داشت.

از این رو هر وارد کننده‌­ای باید در این زمینه هوشمندانه عمل نموده تا به مشکلات کم اظهاری دچار نشود. لذا هر وارد کننده‌­ای که در زمینه واردات و ترخیص کالا وارداتی دارای تجربه کافی نیست و به خوبی با روال کار آشنایی ندارد بهترین کار این است که از یک ترخیص­ کار حرفه‌­ای کمک بگیرد.

یک ترخیص ­کار خوب و کاربلد به خوبی تمامی مراحل ترخیص کالا از جمله ارائه اظهارنامه را به صحیح­‌ترین شکل انجام خواهد داد و به نوعی شما را از کم اظهاری، بداظهاری و نیز بیش اظهاری نجات خواهد داد.

نگارنده مقاله آشنایی با کم اظهاری به گمرک : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *