مغایرت گمرکی در ترخیص کالا

مغایرت گمرکی در ترخیص کالا

مغایرت گمرکی در ترخیص کالا

مغایرت گمرکی ترخیص کالا : روند ترخیص کالا دارای مراحل مختلفی است و همچنین قوانین خاصی دارد که هر تاجری برای ترخیص باید با این قوانین آشنایی داشته باشد و برای ترخیص یک کالا از گمرک باید از این مراحل عبور نمود. اما این وسط برخی از مشکلات بر سر راه پروسه ترخیص قرار گرفته که ترخیص را به تعویق خواهند انداخت. یکی از این موارد مغایرت گمرکی است. در این مطلب به طور کامل در مورد مغایرت گمرکی صحبت می­‌کنیم.

 

تعریف مغایرت گمرکی 

منظور از مغایرت گمرکی اختلافاتی است که بعد از اظهار کالا به وجود آمده که پیش از ترخیص کالای وارداتی، دولت را متحمل زیان مالی خواهد نمود. علاوه ­بر آن، اختلافات به وجود آمده مستلزم اخذ تفاوت وجوه متعلقه خواهند بود.

چنانچه در گمرک، مغایرتی در مورد کالای وارداتی مشاهده شود. ضمن دریافت مابه ­تفاوت، در صورت تشخیص رئیس گمرک بین 10 تا 100 درصد جریمه در نظر گرفته خواهد شد. هر نوع مغایرتی در گمرک به منزله تخلف است و کشف هر مغایرت در مورد اظهار و نیز مغایرت مربوط به اسناد ضمیمه اظهار توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی آن و پیش از ترخیص کالای مورد نظر، بعد از آن که کالا اظهار شد تخلف می‌­باشد.

در واقع می­‌توان این گونه گفت که هر مغایرتی که برای دولت زیان مالی در برداشته باشد شامل مغایرت گمرکی است. به عنوان نمونه عدم تطابق اسناد با کالای ذکر شده یک مغایرت گمرکی به شمار می­ آید.

 

مغایرت­ های گمرکی مهم

  1. کم اظهاری در رابطه با ارزش، وزن، تعداد و یا مقدار کالای وارداتی
  2. عدم صحت تعرفه اظهار شده و نیز ماخذ تعرفه
  3. اظهار کالای مجاز یا مجاز مشروط به عنوان کالای مجاز و مجاز مشروطی دیگر
  4. وجود کالای اضافی یا غیر هم نوع دیگری به همراه کالای اظهار شده
  5. مشاهده هر نوع اختلافی در مورد کالا از جمله مقدار و وزن، بسته ­بندی، ظرف، لفاف و…

در ادامه بیشتر در مورد هر یک از این مغایرت­‌های گمرکی به توضیح خواهیم پرداخت:

کم اظهاری در ارزش، تعداد، مقدار و وزن کالا

در این رابطه احتمال دارد فرد اظهارکننده، ارزش، وزن و مقدار کالا را کمتر از میزان واقعی آن اظهار کند. گمرک از طریق روش‌های زیر این مغایرت را تشخیص خواهد داد:

  1. کشف مغایرت در مورد ارزش کالا از طریق استناد به مواد قانونی مرتبط با این مغایرت
  2. تشخیص مغایرت در وزن کالا به کمک توزین کالا یا معیارهای قانونی موجود در رابطه با وزن خالص یا وزن قانونی
  3. تعیین مغایرت گمرکی در مورد تعداد و مقدار کالا با ارزیابی فیزیکی کالا و کنترل وزن یک واحد کالا و تطابق آن با تعداد اظهار شده

*به منظور محاسبه حقوق ورودی متعلق به کالاهای اظهاری، کشف مغایرت کم اظهاری در وزن، مقدار و تعداد بسیار مهم است. در تمامی سه مورد ذکر شده صرفاً نظر گمرک قطعی نخواهد بود و در صورتی که صاحب کالا یا نماینده قانونی او در این رابطه تمکین نکند این موضوع در دفاتر ستادی مربوطه و نیز در کمیسیون‌­های حل اختلاف گمرکی مطرح و رسیدگی خواهند شد.

 

عدم صحت تعرفه اظهار شده و نیز ماخذ تعرفه

در صورتی که گمرک، تعرفه اظهاری را صحیح نداند و طبقه­‌بندی کالا در ردیف تعرفه‌های دیگر با ماخذ بالا صورت گیرد این موضوع یک مغایرت محسوب می­شود. علاوه­ بر­آن، چنانچه گمرک تشخیص دهد ماخذ واقعی کالای اظهاری از ماخذ صحیح آن، کمتر می باشد و به این موجب، دولت متحمل زیان شده است مغایرت در ماخذ تعرفه به حساب می آید.

*در این رابطه نیز نظر گمرک به تنهایی قطعی نیست و در صورتی که صاحب کالا از این موضوع تمکین نداشته باشد امکان طرح آن در دفاتر ستادی ذی­ربط و نیز کمیسیون­‌های حل اختلاف وجود دارد.

 

اظهار کالای مجاز یا مجاز مشروط به عنوان کالای مجاز و مجاز مشروطی دیگر

در این رابطه اسناد خلاف واقع اظهار شده و تخلف در جمع حقوق ورودی کمتری اتفاق خواهد افتاد.

منظور از اسناد خلاف واقع اسنادی است که در آن خصوصیات نام برده از جمله نوع، تعداد، جنس و وزن با کالای اظهار شده مطابق نباشد یا این که جعل شده باشد.

 

وجود کالای اضافی یا غیر هم نوع دیگری به همراه کالای اظهار شده

در صورتی که به همراه کالای اظهار شده کالای اضافه‌ه­ای وجود داشته باشد که در اسناد ارائه شده به گمرک نشانی از آن نباشد، این کالا قاچاق محسوب شده و ورود آن غیرقانونی است.

*لازم به ذکر است که در این رابطه استثنائاتی نیز وجود خواهد داشت.

 

مشاهده هر نوع اختلافی در مورد کالا از جمله مقدار و وزن، بسته ­بندی، ظرف، لفاف و

از دیگر مغایرت­ های گمرگی تشخیص اختلاف در رابطه با خصوصیات مختلف کالا از جمله وزن و مقدار آن است. گمرک این مغایرت را به روش ­های زیر تشخیص خواهد داد:

  1. تعیین مغایرت متراژ کمتر یا بیشتر از طریق نظریه آزمایشگاه استانداد و تعیین گراماژ کالا در رابطه با کالاهایی نظیر پارچه
  2. از طریق محاسبه وزن قانونی کالای اظهاری با لفاف یا ظرف در رابطه با مواردی نظیر دریافت حقوق ورودی از روی وزن کالا (برای تعیین وزن خالص کالا، وزن تقریبی ظرف یا لفاف آن از وزن کل کسر می‌­شود.)
  3. ارزیابی وزن خالص کالای اظهاری به شکل فله طبق روش‌­های رایج بین ­المللی نظیر تعیین وزن کالای جامد و وزن کالای مایع

 

راه حلی جهت عدم ایجاد مغایرت گمرکی از دیدگاه گمرک و قانون امور گمرکی

بیانیه‌ه­ای کتبی یا شفاهی که طبق مقررات این قانون اظهارکننده بایستی رویه گمرکی (ورود قطعی، ورود موقت، ورود موقت جهت پردازش، عبور خارجی، عبور داخلی، مرجوعی) مورد نظر خود را در مورد کالا تعیین کند اظهار کالا نامیده می­‌شود که ارائه دهنده اطلاعات مورد نیاز جهت اجرای مقررات گمرکی است.

براساس این تعریف فرد اظهارکننده وظیفه داشته که طبق رویه اتخاذ شده، اقدام به ارائه اطلاعات مورد نیاز و مطابق با مقررات نماید تا دچار تخلف گمرکی و کشف مغایرت گمرکی نگردد.

برای سهولت در ترخیص کالا و جلوگیری از درگیری با مغایرت گمرکی کافی است در این راه از مشاوران حرفه‌­ای و مجرب تاژ ترخیص مشورت بگیرید. شما همچنین این امکان را داشته تا نماینده قانونی خود را برای امور مربوط به ترخیص کالا از گمرک از بین ترخیص­ کاران متخصص آتاژ ترخیص را انتخاب کنید.

نگارنده مقاله مغایرت گمرکی در ترخیص کالا : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *