آشنایی با صادرات چای

آشنایی با صادرات چای 
آشنایی با صادرات چای 

مراحل مهم صادرات چای : در این مقاله قصد داریم شما را با صادرات چای آشنا کنیم. آیا می دانید صادرات چای در سال 1402 چقدر ارزآوری داشته است؟ طبق آخرین اخبار صادرات چای در سال 1402 افزایشی بوده است و نسبت به سال گذشته 64 درصد رشد داشته است. مقایسه آمار صادرات چای در سال گذشته نسبت به امسال نشان می دهد که این تجارت به طور همزمان افزایش قابل توجهی در وزن و ارزش ریالی و دلاری خود داشته است. همچنین، طبق اطلاعات موجود، درآمد ارزی صادرات چای ایرانی به بیش از ۴۳ میلیون و ۲۷۷ هزار دلار معادل بیش از ۱۲۰۶ میلیارد تومان رسیده است که به ترتیب با رشد ۶۴.۴۵ و ۹۷.۴۵ درصدی همراه بوده است.

لازم به ذکر است، کشور امارات با خرید بیش از 20 هزار تن چای به ارزش بالغ بر 25 میلیون دلار از بزرگ‌ترین مشتری‌های چای ایرانی محسوب می‌شود. رتبه دوم خریدار چای ایرانی به کشورهای روسیه و ترکیه می‌رسد. طبق آمار کشورهای سوئیس و قطر با خرید 36 و 39 کیلوگرمی از کوچیک‌ترین مشتری‌های چای ایرانی محسوب می‌شوند.

در این میان، صادرات چای به کشورهای عراق، هند، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قبرس، هلند، قزاقستان، افغانستان، جمهوری آذربایجان، گرجستان، آلمان، کانادا، بلاروس که حدود 2،508 تن چای معادل 64/5 درصد در 38 بار از طریق گمرک منطقه آزاد تجاری انزلی ارسال شده است.

آشنایی با صادرات چای 
آشنایی با صادرات چای

مراحل صادرات چای
صادرات چای یک صنعت پرسود در بسیاری از کشورها است و در کشورمان نیز به دلیل شرایط آب‌وهوای مناسب در مناطق شمالی تولید می‌شود. همچنین، درآمدزایی قابل‌توجهی را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان این کالا فراهم می‌کند.

اما برای این که بتوانید بدون ضرر و زیان مالی صادرات چای داشته باشید، لازم است مراحلی را سپری کنید. در ادامه به‌صورت مختصر با مراحل صادرات چای آشنا می‌شویم، در صورتی که می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره مسیر صادرات به دست آورید حتما سری به مقاله صادرات کالا نیز بزنید.

تولید چای: ابتدا، در استان‌های شمالی و شمال غربی کشور کشاورزان چای را در باغ‌ها و باغچه‌های خود تولید می‌کنند. این مناطق به دلیل آب‌وهوای مناسب و خاک حاصل‌خیز برای کاشت و پرورش چای بسیار مناسب هستند.

تعیین نقشه صادرات: برای هر کسب‌وکاری طراحی برنامه صادراتی یکی از ارکان اصلی محسوب می‌شود؛ بنابراین، در ابتدا باید برنامه صادرات خود را برنامه‌ریزی کنید. سپس در این برنامه به نکات کلیدی که در ادامه گفته می‌شود، توجه کنید.

  • برندسازی بین‌ المللی
  • تحلیل و مدیریت تقاضای فصلی در بازار جهانی
  • کاهش هزینه‌های ثابت
  • بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای بهبود کیفیت و بهینه‌سازی منابع

راه‌اندازی یک شرکت: ابتدا برای فعالیت در حوزه اقتصاد باید شرکتی را به‌صورت سهامی عام یا خاص ثبت کنید. در این مرحله سرمایه نیروی انسانی و اقدامات مالیاتی و غیره را جهت جذب باید مدیریت کنید.

بسته‌بندی چای: پس از فراوری چای به مرحله بسته‌بندی می‌رسد. در این مرحله، چای به‌صورت عمده یا خرده‌فروشی در بسته‌بندی‌های مختلف و با استفاده از مواد بسته‌بندی ایمن و بهداشتی، آماده می‌شود.از این جهت، بسته‌بندی مناسب و جذابیت بصری محصول در جذب مشتریان خارجی نقش بسیار مهمی دارد. پیشنهاد می‌شود مقاله بسته بندی در حمل و نقل را حتما مطالعه کنید. برخی از نکات مهم که در بسته‌بندی چای باید رعایت شود در این قسمت گفته می‌شود:

  • استفاده از جعبه‌های مقاوم
  • برچسب‌گذاری صحیح
  • استفاده از تکنیک‌های بسته‌بندی مناسب

بازاریابی کالا و شناسایی بازار هدف: شرکت باید مخاطبان هدف خود را در بازارهای بین‌ المللی شناسایی کند. این شناسایی شامل تعیین کشور، شهر و افراد ساکن در آن منطقه است که شرکت ممکن است محصول خود را به آنها بفروشد. همچنین، کشورهایی که تقاضای بالایی برای صادرات چای دارند، باید شناسایی شوند. به‌عنوان‌مثال، کشوری مانند روسیه که در مصرف و واردات چای رتبه اول را در جهان دارد، از ایران به‌عنوان یک منبع قوی برای صادرات چای بهره می‌برد.

قیمت‌گذاری چای صادراتی: قیمت کالاهای صادراتی با قیمت کالاهای فروخته شده در کشور مقصد متفاوت است. عواملی مانند: هزینه‌های صادراتی، وضعیت بازار کشور مقصد، تطبیق با قوانین محلی و سایر عوامل می‌توانند متفاوت باشند؛ بنابراین، قیمت‌گذاری کالاهای صادراتی نیازمند بررسی دقیق این عوامل است.
همچنین، هزینه‌های صادراتی به دو دسته ثابت و متغیر تقسیم می‌شوند. هزینه‌های ثابت شامل سفر به بازارهای هدف، بیمه مسئولیت، چک اعتبار و سایر هزینه‌های ثابت مرتبط است.

بررسی مقررات و استانداردها: در صادرات چای رعایت مقررات و استانداردهای مربوط به بهداشت در بازارهای مقصد بسیار مهم است. از جمله موضوعات مهمی است که در این مرحله باید به آن توجه داشت، عبارت‌اند از:

  • بررسی مقررات و مجوزهای صادرات
  • اخذ مجوز صادرات کالا (RCMC)
  • اخذ مجوز از سازمان غذا و استاندارد

تعیین قیمت گمرکی: در فرایند تعیین قیمت گمرکی عواملی مانند: بیمه و بسته‌بندی، حمل ‌و نقل، انبارداری، برند و سایر هزینه‌های داخلی و ضروری برای کالای صادراتی مورد بررسی قرار می‌گیرند. همچنین، مسئولیت تهیه اظهارنامه گمرکی نیز بر عهده صادرکننده است.
ارزش گمرکی کالا بر اساس قیمت واقعی آن در بازار تعیین می‌شود. در این فرایند هزینه‌های مرتبط با صادرات و دیگر عوامل مذکور می‌توانند تأثیرگذار باشند. تعیین قیمت گمرکی به عهده مقامات گمرکی است و بر اساس ضوابط و قوانین مربوطه انجام می‌شود.

 

مدارک و مجوزهای موردنیاز برای صادرات چای
همان‌طور که گفته شد، برای‌ آن‌که به طور قانونی بخواهید در این تجارت پیشرفت کنید، باید مجوز و مدارک اصلی صادرات چای را تهیه کنید. در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • کارت بازرگانی
  • بیمه‌نامه کالا
  • عقد قرارداد با مؤسسات رسمی
  • اخذ مجوز وزارت صنعت معدن
  • مجوز صادرات کالا یا RCMC
  • اخذ گواهی بازرسی خریدار و فروشنده
  • اخذ مجوز از سازمان بهداشت و استاندارد
  • گواهی عدم سنواتی بودن چای
  • صادرات چای ایرانی

ریسک‌ ها و موانع احتمالی برای صادرکنندگان چای

در این تجارت با توجه‌ به نوسانات در بازار جهانی می‌توانند ریسک‌ها و موانعی برای صادرکنندگان و تولیدکننده این کالا داشته باشد. در ادامه به‌صورت کامل به این موضوع می‌پردازیم:

نبود قانون فراوری: عدم وجود قانون فراوری مزارع و باغات چای باعث تناقض در کیفیت این چای در طول زمان شده است و این یکی از مشکلاتی است که تولیدکنندگان در رقابت با چای خارجی با آن مواجه هستند.

موانع تجاری و گمرکی: موانع تجاری و گمرکی، مانند تعرفه‌های وارداتی، محدودیت‌های صادراتی، مقررات فنی و بهداشتی، نرخ ارز و سیاست‌های تجاری ممکن است بر صادرات چای تأثیر منفی داشته باشند.

تغییرات قوانین و مقررات: تغییرات در قوانین و مقررات مربوط به صادرات، مانند تحریم‌ها، محدودیت‌های تجاری و تغییرات مالیاتی، می‌توانند بر صادرات چای تأثیرگذار باشند. صادرکنندگان باید این تغییرات را در نظر بگیرند و به طور مداوم با تغییرات قوانین آشنا باشند.

ریسک‌های معاملاتی و ارتباطات: مسائل مربوط به ریسک‌های معاملاتی، مانند تأخیرها در پرداخت، عدم تطابق در قراردادها و اختلاف‌نظرها می‌توانند بر صادرات چای تأثیرگذار باشند. همچنین، مشکلات در ارتباطات و زبان می‌توانند باعث مشکلات در فهم و انجام معاملات شود.

 

کشور های خریدار چای صادراتی ایران

ایران با تولید 30 هزار تن چای دوازدهمین تولیدکننده چای در جهان محسوب می‌شود. حالا سوالی که در این قسمت مطرح می‌شود چه کشورهایی خریدار چای ایرانی هستند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت امارات متحده عربی بوده است که در این مدت 7 هزار و 320 تن چای به ارزش 36 میلیون و 249 هزار دلار وارد کشور کرده است. رتبه دوم به کشور روسیه که یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی چای ایران است، می‌رسد. از این جهت برای حمل بار به سوریه باید از قوانین و اقدامات آن اطلاع داشته باشید، توصیه می‌شود مقاله مرتبط با آن را حتما مطالعه کنید.

همچنین، در صدر این لیست کشور عراق قرار دارد که سالانه تقریباً 180 تن چای از ایران وارد می‌کند، در حالی که قزاقستان با واردات 112 تن چای در رتبه چهارم قرار می‌گیرد. کشورهایی مانند: افغانستان، آلمان، هند، تاجیکستان، ترکیه و کشورهای حاشیه دریای خزر که بیشترین سهم را در صادرات چای ایران دارند، در رتبه دوم صادرات چای ایران قرار دارند.

 

انواع روش‌ های حمل و نقل در صادرات چای

در صادرات چای از انواع مختلف روش‌های حمل و نقل می‌توان، استفاده کرد که هر کدام مزایا و محدودیت‌های خود را دارند. در زیر، به برخی از روش‌های معمول حمل و نقل در صادرات چای اشاره می‌کنم:

حمل و نقل دریایی: حمل و نقل چای به‌وسیله کشتی‌ها از جمله روش‌های رایج این تجارت است. این روش برای صادرات چای به مقاصد دوردست و کشورهایی که دسترسی به دریاها دارند، مناسب است. کشتی‌ها می‌توانند بارهای بزرگی را حمل کنند و هزینه نسبتاً کمتری نسبت به سایر روش‌ها داشته باشند. در این حالت، چای به‌صورت فریت بار یا در کانتینرها حمل می‌شود. توصیه می‌شود مقاله حمل و نقل دریایی بین المللی را مطالعه کنید.

حمل و نقل هوایی: حمل و نقل چای با استفاده از هواپیماها در زمان‌بندی فشرده و ارسال فوری می‌تواند گزینه مناسبی باشد. این روش سرعت بالایی دارد و بارها به ‌سرعت به مقصد نهایی منتقل می‌شوند.بااین‌حال، هزینه حمل و نقل هوایی معمولاً بیشتر از سایر روش‌هاست.

حمل و نقل زمینی: حمل و نقل چای با استفاده از وسایل نقلیه زمینی مانند: کامیون‌ها و وانت‌ها در مراحل داخلی و برای ارسالات نزدیک به مقصد انجام می‌شود. این روش به عنوان حمل و نقل اولیه چای از باغ‌ها و کارخانه‌ها به بنادر یا فرودگاه‌ها استفاده می‌شود.

 

حمل و نقل کانتینری در صادرات چای
در بندر بسته‌های چای در کانتینرها بارگیری می‌شود و کانتینرها به‌عنوان واحدهای حمل و نقل استاندارد برای صادرات استفاده می‌شوند. همچنین، حمل و نقل چای معمولاً با ظروف استاندارد انجام می‌شود، تا از هرگونه آلودگی و نفوذ آب جلوگیری کند. از این جهت، ظروف حاوی چای باید بدون بوی خارجی، آلودگی یا رطوبت باشند. برای محافظت در برابر باران، آب دریا، گرمای شدید روزانه و سرد شدن در شب ذخیره‌سازی کانتینرها زیر عرشه ضروری است. توجه داشته باشید کانتینرهای چای باید دور از منابع حرارت قرار گیرند و در ظروف محافظت شده باشند.

فریت بار چای
صادرات چای از طریق فریت بار یکی از روش‌های معمول برای حمل و نقل چای از کشور تولیدکننده به کشورهای مقصد است.فریت بار یکی از سریع‌ترین روش‌های ارسال بار به مقصد مورد نظر است. در این تجارت برای اینکه محموله شما سریع‌تر به مقصد برسد بهترین گزینه انتخاب روش فریت بار است. اما توجه داشته باشید برای ارسال بار از طریق این روش حتماً باید مقصد موردنظر شما مورد بررسی قرار گیرد.

مهم‌ترین نکته در صادرات این کالا به طریق فریت بار انتخاب یک شرکت حمل و نقل با تجربه و معتبر است. این شرکت باید دارای تسهیلات لازم برای حمل و نقل چای با امکانات مناسب و حفظ کیفیت بار باشد. همچنین، امور گمرکی و مستندسازی نیز نقش مهمی در صادرات چای دارند و باید بادقت و صحیح انجام شوند تا هیچ اختلالی در روند صادرات به وجود نیاید.

 

نگارنده مقاله آشنایی با صادرات چای : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *