مراحل صادرات زعفران : در این مقاله میخواهیم شما را با چگونگی صادرات زعفران و ویژگیهای این محصول ناب ایرانی آشنا کنیم. اگر قصد دارید در حوزه زعفران شخصی موفق باشید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید، چرا که قرار است در این راه قدمهای بزرگی بردارید و به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که این راه بسیار پر فراز و نشیب می باشد و بهتر است با تمامی مواردی که ممکن است در این راه با آن برخورد کنید روبرو شوید.
صادرات و واردات زعفران و ویژگیهای آن
برای صادرات زعفران باید ضوابطی را رعایت نمایید. در ادامه به این ضوابط اشاره خواهیم کرد:
تعیین استراتژی
آگاه شدن از بازارهای جهانی صادرات
تعیین استراتژی
تعیین استراتژی به این معنی است که تمامی قدم هایی که در راه تولید و صادرات زعفران باید برداشته شود، از قبل تعیین شود. یعنی مراحل ابتدایی تولید زعفران تا بستهبندی و مراحل صادرات زعفران باید از قبل در ذهنتان تعیین شود. به زبانی سادهتر باید فکر همه جا را کرده باشید. این گونه است که میتوانید یک صادرات موفق را تجربه کنید و تاجر موفقی شوید.
آگاه شدن از بازارهای جهانی صادرات
این مورد مهمترین نکته در صادرات زعفران می باشد. در این مرحله باید به بازارهای هدف زعفران در کشوری که قصد صادرات به آن را دارید اشراف پیدا کنید. قدم بعدی در این مرحله راههای نفوذ به این بازار میباشد. یکی از مهم ترین کار هایی که باید در این خصوص انجام دهید دانش در خصوص قوانین کشور مقصد می باشد. یعنی باید قوانین صادرات در این کشور را به خوبی بدانید و رعایت کنید تا با مشکل روبرو نشوید.
با استفاده از ارقام و اطلاعات موجود در سایت ها می توانید به این آگاهی دست پیدا کنید که پر تقاضاترین بازار موجود برای زعفران چه بازاری می باشد. نکتهای که در این مرحله باید به آن توجه داشته باشید انتخاب یک کشور مناسب جهت صادرات زعفران می باشد. چرا که هر کشور مصرف مخصوص به خود را دارد. به طور مثال کشور عراق هم مانند کشور ایران از عطر و طعم زعفران استفاده میکنند و این مورد برایشان مهم است. کشور ترکیه به دلیل توریستهای فراوانی که دارد زعفران خریداری می کند و یا کشورهای اروپایی از زعفران برای درمان استفاده می کنند. در نتیجه دانش در خصوص همه این موارد می تواند روشن کننده راه شما در صادرات زعفران باشد. یکی دیگر از مواردی که باید در این مرحله به آن دقت داشته باشید نوع بستهبندی زعفران میباشد. نوع بستهبندی در فروش محصول بسیار مهم می باشد.
به بیانی دیگر بستهبندی محصول در میزان فروش شما بی تاثیر نخواهد بود. مسئله بعدی در خصوص بستهبندی محصول، مسافت است. به طور مثال برای کشورهایی که فاصله بسیار زیادی با کشور ما دارند باید از بستهبندیهای مناسبتری استفاده نمایید. در نتیجه در هنگام تصمیمگیری برای صادرات به بستهبندی محصولات خود نیز فکر کنید.
بستهبندی زعفران
همانطور که در بالاتر نیز عنوان کردیم بسته بندی زعفران نکته مهمی در صادرات زعفران می باشد. باید با توجه به بازاری که قصد فعالیت در آن را دارید بهترین نوع بسته بندی را انتخاب کنید. شاید بتوان گفت بهترین نوع بستهبندی متناسب با بازار محلی کشور مقصد می باشد. به طور مثال اروپاییها بیشتر تمایل به خرید محصولات در بستهبندیهای فلزی دارند. چرا که بعد از تمام شدن زعفران به راحتی میتوانند از ظرف آن استفاده نمایند. اما اگر قصد صادرات زعفران به کشورهای عربی را دارید بهتر است از ظروف کریستال برای این امر استفاده نمایید. با قاطعیت میتوان بیان کرد یک بستهبندی درست و مناسب در میزان فروش شما بیتاثیر نخواهد بود.
دانش در خصوص بهترین نوع زعفران
این دانش نیز با آگاه شدن از بازار جهانی امکانپذیر خواهد بود. با این دانش و بهترین نوع زعفران به راحتی می توانید اقدام به تصمیمگیری در خصوص صادرات بهترین نوع زعفران نمایید.
دریافت مجوزهای لازم در خصوص صادرات زعفران
برای صادرات زعفران نیاز به اخذ مجوزهایی دارید که داشتن آنها اجباری است و در صورتی که هر کدام از این موارد را اخذ نماید، امکان صادرات زعفران را ندارید. این مجوزهای به شرح ذیل می باشند:
تمامی این مواردی که ذکر شد برای صادرات زعفران باید اخذ گردند. اخذ هر کدام از این مراحل زمانبر میباشند و باید در زمانی مناسب اقدام به اخذ آن نمایید. به طور مثال بعد از اخذ مجوزهایی که در بالاتر به آنها اشاره کردیم لازم است تا محصول خود را در گمرک ثبت سفارش کالا ثبت نمایید. برای انجام این کار باید اظهار نامه مالیاتی را تکمیل کنید. اظهارنامه مالیاتی شامل موارد ذیل می باشد:
مشخصات فردی که قصد صادرات زعفران را دارد.
مشخصات فرد اظهار کننده کالای زعفران.
مشخصات مشتریها.
مشخصات کشور مقصد.
مشخصات وسیلهای که قصد حمل و نقل به وسیله آن را دارید
مشخص نمودن مبدا بارگیری.
مشخص کردن نحوه معامله در کشور مقصد.
مشخصات کالای مورد نظر.
تعداد بستهبندیهای موجود از محصول.
مقدار وزن هر بسته.
مشخص نمودن وزن بر روی هر بسته از محصول.
هزینه گمرک مورد نظر.
بعد از تکمیل تمامی موارد بالا فرم اظهارنامه مالیاتی به اداره گمرک جهت احراز هویت فرستاده می شود. در این مرحله صحت و سقم مدارک بررسی می شود. در صورت صحیح بودن اطلاعات مهر و امضای محصول مورد نظر شما انجام می شود. در مرحله آخر یک نسخه از تاییدیه صادر شده در گمرک ثبت می شود و نسخه بعدی به شخص تحویلدهنده محصولات تحویل داده می شود و ترخیص کالا انجام می شود. و در انتها ترخیص کار گمرک این کار را انجام می دهد.
قیمتگذاری محصولات
در این مرحله می توانید از کمیسیون نرخدهی استفاده نمایید. با استفاده از این کمیسیون یک نرخ استاندارد برای محصولات خود تعیین خواهید کرد. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای قیمت گذاری بر روی زعفران ها باید نهایت دقت خود را به خرج دهید تا متضرر نشوید و در نهایت سود خوبی را تجربه نمایید. در زمینه استراتژی قیمت باید تمامی مواردی که برای صادرات زعفران انجام شده است را مدنظر خود قرار دهید. مواردی که در هنگام قیمتگذاری زعفران باید به آن دقت داشته باشید به شرح ذیل می باشند:
ارزش و بهای واقعی زعفران .
هزینه بیمه خریداری شده.
هزینه دقیق بسته بندی زعفران ها.
هزینه حمل و نقل زعفران: هزینه حمل و نقل یعنی از اولین هزینه ای که بابت ارسال زعفرانها تا درب کارخانه پرداخت شده است تا هزینه حمل و نقل به کشور مقصد. تمامی این هزینه ها باید به صورت دقیق قید شوند.
هزینه افتتاح حساب بانکی برای دریافت و پرداخت پول.
هزینه دریافت علامت بازرگانی.
تمامی این مواردی که ذکر شد در قیمت نهایی زعفران تاثیرگذار می باشند. در نتیجه حتما به این موارد دقت داشته باشید. پیشنهاد ما به شما در هنگام قیمت گذاری بر روی زعفران مشاوره با افراد خبره و کاربلد در این حوزه می باشد. چرا که با قاطعیت می توان بیان کرد اگر قیمت گذاری بر روی محصولات صادراتی به درستی انجام نشود، ممکن است با ضرر همراه باشند پس این مورد را جدی بگیرید تا متضرر نشوید. معمولا حمل و نقل دریایی از طریق گمرک بوشهر انجام می شود در نتیجه اگر قصد حمل و نقل به وسیله دریا را دارید باید ترخیص کالا از گمرک بوشهر انجام شود.
تعرفه کالای صادراتی
تعیین این تعرفه بر عهده وزارت صنایع و معادن می باشد. این وزارت خانه دارای سیاستها متفاوتی می باشد. بر اساس این سیاستها گاهی لازم است تا تعرفه صادرات صفر شود و یا گاهی مزایای زیادی را برای تاجران و بازرگانان زعفران در نظر می گیرند و گاهی نیز سعی در ممنوع کردن صادرات دارند. تمامی این سیاست ها در جهت اصلاح بازار داخلی انجام می شود.
عملیات کنترل کیفیت زعفران
زعفرانی را که قصد صادرات آن را دارید باید مجوز های لازم را از وزارت خانه های مورد نظر دریافت نماید. این وزارت خانه ها به شرح ذیل می باشد:
1) وزارت کشاورزی
2) وزارت صنعت، معدن و کشاورزی
3) وزارت بهداشت
4) سازمان ملی استاندارد.
در سازمان ملی استاندارد کیفیت محصول مورد نظر آزمایش می شود. این آزمایش به وسیله دستگاههای پیشرفته انجام خواهد شد. آنالیز انجام شده بر روی محصول صادراتی بر اساس پارامترهای زیر انجام می شود. این پارامترها به شرح ذیل می باشند:
رطوبت در زعفران
عدم وجود حشرات و یا کپک در درون محصول مورد نظر
عدم وجود بقای گل و گیاه زعفران
تست طعم زعفران
تست رنگ زعفران
تست بوی زعفران
تست بستهبندی زعفران
عدم وجود هرگونه ناخالصی در محصول
بیمه صادرات محصول مورد نظر
بیمه یکی از مهم ترین مواردی است که در صادرات محصول انجام می شود. برای صادرات محصول مورد نظر خود حتما از بیمه صادرات استفاده نمایید. با انجام بیمه صادرات محصولات خود را در مواجه با هر اتفاق ناگواری بیمه خواهید کرد. انجام بیمه صادرات یکی از وظایف اصلی فروشنده می باشد.
جابجایی مقدار استاندارد زعفران
خارج کردن هر محصول به خارج از ایران تنها در یک مقدار مشخص امکان پذیر است. به طور مثال هر مسافر تنها قادر به حمل 100 کیلو زعفران می باشد. اما اگر قصد صادرات زعفران در مقدار زیادتری را دارید حتما باید اقدام به اخذ کارت بازرگانی نمایید.
مشکلاتی که ممکن است در هنگام صادرات زعفران با آن مواجه شوید
یکی از مشکلات اصلی برای صادرات زعفران در حال حاضر حمایت سازمان ملل از افغانستان برای کشت و کار زعفران به جای خشخاش می باشد. با تصمیم این سازمان در این خصوص نام ایران در لیست صادرات زعفران بسیار کمرنگ شده است.
بسته بندی نامناسب و فلهای زعفران یکی دیگر از مواردی است که طی سالهای گذشته آسیب زیادی به بازار صادرات این محصول وارد کرده است. البته این مورد قابل حل می باشد و با بسته بندی مناسب این محصول، در هنگام صادرات این مشکل حل خواهد شد
ضعف سیستم های بانکی به دلیل تحریم های موجود یکی دیگر از مواردی است که در صادرات زعفران مشکل ایجاد کرده است. البته در حال حاضر این مشکل به وسیله استفاده از روش های سنتی قابل حل می باشد.