آشنایی با صادرات گل و گیاه

صادرات گل و گیاه

آشنایی با صادرات گل و گیاه

صادرات گل و گیاه : یکی از پر رونق‌ترین صادرات کالا،‌  صادرات گل و گیاه می باشد که با توجه‌به شرایط مطلوب آب‌وهوایی کشورمان یک فرصت ایده‌آل برای کسب درآمد از طریق تجارت خارجی است. اگر پرورش‌دهنده گل و گیاه هستید و به صادرات فکر می‌کنید یا به دنبال یک ایده تجاری پرسود برای تجارت هستید باید بدانید که صادرات این گروه از کالاها می‌تواند سودآوری بالایی برایتان داشته باشد.

اما برای آن که بتوانید از تجارت گل و گیاه سود فراوانی به دست آورید و در بازارهای بین‌المللی حضوری فعال داشته باشید باید با مراحل صادرات گل و گیاه و قوانین و شرایط آن آشنا باشید. پس اگر قصد این کار را دارید، این مطلب را بخوانید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه به دست آورید.

 

میزان صادرات گل و گیاه در ایران

کشورمان ایران باتوجه‌به شرایط آب‎‌وهوایی مطلوب و مساعدی که دارد، توانسته است رتبه هفدهم را از نظر حجم، تناژ و تولید گل‌ و گیاهان زینتی در میان کشورهای جهان کسب نماید. این موضوع به‌خوبی نشان می‌دهد که تجارت گل و گیاه در ایران پتانسیل بالایی دارد و درصورتی‌که به‌صورت اصولی و هوشمندانه انجام شود سودآوری بالایی برای صادرکنندگان به ارمغان می‌آورد.

 

سود صادرات گل و گیاه

نتایج آمار صادرات نشان می‌دهد که ایران با وجود شرایط مساعدی که برای پرورش گل و گیاهان زینتی دارد تنها 1 تا 2 درصد از سهم صادرات جهانی را به خود اختصاص داده است و این موضوع نشان‌دهنده فرصت‌سوزی‌های بسیار در این بخش است.

بر اساس آخرین آمار منتشر شده، صادرات گل و گیاهان در سال 1401 به میزان 12.3 هزار تن بوده است و کشورهای عراق، ارمنستان، آذربایجان، اوکراین، مولداوی، بلاروس، گرجستان، هلند، تاجیکستان، قرقیزستان و غیره به ترتیب اصلی‌ترین مقاصد صادراتی ایران در این زمینه بوده‌اند.

 

چگونه صادرات گل و گیاه را آغاز کنیم؟

تجارت گل و گیاه یک صنعت پرسود در بسیاری از کشورها است و در کشورمان نیز به دلیل آب‌و‌هوای مساعدی که دارد درآمدزایی قابل‌توجهی را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان فراهم می‌کند.

اما برای این که بتوانید بدون ضرر و زیان مالی صادرات گل و گیاه داشته باشید لازم است مراحلی را سپری کنید. در ادامه به‌صورت مختصر با مراحل صادرات گل و گیاه آشنا می‌شویم، در صورتی که می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره مسیر صادرات به دست آورید حتما سری به مقاله صادرات کالا نیز بزنید.

انتخاب گل صادراتی: به‌عنوان صادرکننده گل باید در اولین قدم نوع گل صادراتی را انتخاب کنید و به سؤالات زیر پاسخ دهید:

صادرات گل شاخه بریده بهتر است یا صادرات گل گلدانی و صادرات گل خشک؟
صادرات گل رز بهتر است یا صادرات گل محمدی؟

آمارها نشان می‌دهد که گل شاخه بریده در جهان جایگاه ویژه‌ای داشته و سرانه مصرف بالایی در بسیاری از کشورهای جهان به‌خصوص کشورهای اروپایی دارد. همین موضوع صادرات گل شاخه بریده را به یک فرصت سودآور برای تجارت در زمینه گل‌وگیاه تبدیل کرده است.

بهتر است بدانید که 70 درصد گل محمدی موردنیاز دنیا در ایران تولید می‌شود. باتوجه‌به کاربردهای فراوان این گل در صنعت عطرسازی و طب سنتی همچنین قیمت مناسب آن، صادرات گل محمدی می‌تواند سودآوری خوبی برای صادرکنندگان و پرورش‌دهندگان این گل به همراه داشته باشد.

دررابطه‌با صادرات گل رز نیز بهتر است بدانید که بر اساس آمار سازمان تجارت جهانی، این گل نزدیک به %35 درصد از تجارت گل شاخه بریده را به خود اختصاص داده است.

انتخاب بازارهای هدف: انتخاب بازارهای صادراتی مناسب دومین مرحله مهم برای صادرات گل و گیاه است. در این مرحله لازم است به موارد زیر توجه داشته باشید:

بررسی بازارهای مختلف
تقاضا و نیازهای آنها
رقابت در هر بازار

بررسی مقررات و استانداردها: در صادرات گل و گیاهان، رعایت مقررات و استانداردهای مربوط به بهداشت گیاهان در بازارهای مقصد بسیار مهم است. از جمله موضوعات مهمی است که ه در این مرحله باید به آن توجه داشت، عبارت‌اند از:

  • بررسی مقررات و مجوزهای صادرات
  • ضوابط بهداشتی و فنی مرتبط با واردات گل و گیاهان در هر کشور
  • تجارت گل و گیاه

بررسی رقبا: صادرات گل و گیاهان یک بازار رقابتی است و بسیاری از کشورها در این صنعت فعال هستند. برای موفقیت در این بازار، لازم است با رقبا آشنا شده، تفاوت‌های خود را با آنها مشخص کنید و استراتژی‌های مناسب را برای جذب مشتریان و افزایش سهم بازار اتخاذ نمایید.

نتایج آمار و بررسی‌ها نشان می‎‌‌دهد که هلند، کلمبیا، اکوادور، کنیا، اتیوپی، ایتالیا، مالزی، چین و تایلند به ترتیب جز برترین کشورهای صادرکننده گل در دنیا هستند، بنابراین برای صادرات گل در جهان باید با این صادرکنندگان گل در این کشورها به رقابت بپردازید.

بازاریابی و فروش: برای موفقیت در صادرات، بازاریابی و فروش مؤثر از اهمیت بالایی برخوردار است. برای شناسایی مشتریان خارجی می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

شرکت در نمایشگاه‌ها و رویدادهای مرتبط
تبلیغات
استفاده از شبکه‌های اجتماعی
بررسی دایرکتوری‌های مشاغل

 

انتخاب روش حمل‌ونقل: انتخاب صحیح روش‌ حمل‌ونقل نقش مهمی در حفظ کیفیت و تازگی محصولات در فرایند صادرات دارد. در این مرحله باید با درنظرگرفتن شرایط نگهداری گل و مسافت از میان سه روش حمل‌ونقل هوایی، دریایی یا زمینی مناسب‌ترین روش را انتخاب کنید.

بسته‌بندی گل برای صادرات: بسته‌بندی صحیح و مناسب یکی از مراحل مهم در فرایند صادرات گل و گیاه است. بسته‌بندی باید به‌گونه‌ای باشد که از گل و گیاهان در طول مسیر حمل‌ونقل محافظت نماید و تازگی و کیفیت آنها نیز حفظ شود. برخی از نکات مهمی که در این مرحله باید به آن توجه داشته باشید عبارت‌اند از:

استفاده از جعبه‌های مقاوم
برچسب‌گذاری صحیح
استفاده از تکنیک‌های بسته‌بندی مناسب

دقت داشته باشید که تأخیر در این فرایندها می‌تواند منجر به خراب‌شدن گل و گیاهان یا کاهش کیفیت آنها شود؛ بنابراین، برنامه‌ریزی دقیق در انجام مراحل صادرات موضوع بسیار مهمی است که نباید از آن غافل شوید.

همچنین به این نکته توجه داشته باشید که صنعت گل و گیاهان همواره در حال تغییر و توسعه است؛ بنابراین برای رشد هر چه بیشتر در مسیر تجارت، همواره روند بازار را بررسی کنید.

مناسب‌ترین روش های حمل و نقل برای صادرات گل و گیاه

در تجارت گل و گیاهان، استفاده از روش‌های حمل‌ونقل مناسب بسیار حائز اهمیت است. به‌طورکلی ارسال گل و گیاه به خارج از کشور از طریق سه روش هوایی، دریایی و زمینی امکان‌پذیر است. در ادامه با هر یک از این روش‌ها بیشتر آشنا می‌شویم:

حمل‌ونقل هوایی: حمل‌ و نقل هوایی بین المللی سریع‌ترین روش حمل‌ونقل برای ارسال گل و گیاه به خارج از کشور است. این روش به‌ویژه برای ارسال آن دسته از گل‌ها و گیاهانی که نیاز به حفظ تازگی و کیفیت بالا دارند، مناسب است. از آن جا که کنترل دما و رطوبت در هواپیما، نسبت به دیگر روش‌های حمل آسان‌تر است، این روش حمل امکان ارسال گل و گیاهان به سراسر جهان را فراهم می‌کند.

حمل‌ونقل دریایی: حمل‌ونقل دریایی یک روش اقتصادی برای ارسال گل و گیاهان به مقاصد دوردست است. اگر قصد صادرات گل و گیاه در حجم گسترده دارید می‌توانید از این روش حمل استفاده کنید.

از آن جا که ارسال گل و گیاه به روش دریایی مدت‌زمان طولانی‌تری دارد، در صورت استفاده از این روش حمل باید شرایط دمایی و رطوبتی درون کانتینرها موردتوجه قرار گیرد. همچنین، استفاده از بسته‌بندی مناسب برای جلوگیری از آسیب رسیدن به گل و گیاهان در طول سفر ضروری است. به طور کلی این روش حمل برای ارسال گل و گیاه به خارج از کشور توصیه نمی‌شود.

حمل‌ونقل زمینی: حمل‌ونقل زمینی، روشی مناسب برای صادرات انواع گل و گیاه به کشورهای همسایه یا مناطق نزدیک است. ارسال گل‌ و گیاه در این روش حمل معمولاً توسط کامیون‌ها، ون‌ها یا قطارها صورت می‌گیرد.

اگر قصد ارسال گل و گیاه به روش زمینی دارید حتماً باتوجه‌به ماهیت گیاهان و مدت‌زمان حمل برای حفظ رطوبت از بسته‌بندی مناسب استفاده کنید.

درهرصورت، برای انتخاب روش حمل‌ونقل مناسب، باید به عوامل زیر توجه کنید:

نوع گل و گیاه: برخی گل‌ها و گیاهان نیاز به شرایط خاصی مانند دمای خنک یا رطوبت بالا دارند؛ بنابراین، باید روش حمل‌ونقلی را انتخاب کنید که این شرایط را برآورده کند.
مقصد: فاصله میان مبدأ و مقصد نیز در انتخاب روش حمل‌ونقل تأثیرگذار است.
زمان: اگر نیاز به حمل‌ونقل سریع دارید، حمل‌ونقل هوایی بهترین گزینه است. اما اگر زمان برای شما مهم نیست، حمل‌ونقل دریایی می‌تواند گزینه اقتصادی‌تر باشد.

بهترین کشورها برای صادرات گل و گیاه

ایالات متحده، آلمان، انگلستان، هلند، روسیه، فرانسه، ژاپن، بلژیک، ایتالیا و سوئیس به ترتیب در لیست برترین کشورهای واردکننده گل در جهان شناخته می‌شوند و سالانه مقدار زیادی گل وارد می‌کنند. در حال حاضر بازار گل در اروپای شرقی توسط کشور هلند هدف قرار گرفته شده است، ازآنجاکه هزینه ارسال گل و گیاه در سال‌های اخیر با افزایش همراه بوده است به نظر می‌رسد هلند در صادرات به کشورهای آسیایی نظیر ژاپن همچنین کشور امریکا با مشکلاتی همراه شود و این موضوع می‌تواند فرصت خوبی برای صادرکنندگان گل و گیاه کشورمان فراهم نماید.

کشورهای ویتنام، ارمنستان، عراق، امارات و بسیاری از کشورهای عربی خلیج‌فارس نیز می‌توانند هدف صادراتی خوبی برای صادرکنندگان گل و گیاه ایرانی باشند. کشور ویتنام تنها 30 درصد از گل موردنیازش را توسط هلند تأمین می‌کند یا کشور ارمنستان شناخت خوبی از کیفیت گل‌های رز مینیاتوری تولید شده در ایران دارد و همه ساله حجم گسترده‌ای از آمار صادرات گل رز به این کشور اختصاص دارد.

امارات نیز تنها 35 درصد از گل مورد نیازش را توسط هلند تامین می‌کند، با توجه به فاصله جغرافیایی کم ایران و امارات، هزینه ارسال گل و گیاه از ایران به این کشور در مقایسه با هلند کمتر است و در صورتی که صادرکنندگان ایرانی بتوانند جذابیت‎‌هایی مانند بسته‌بندی، تنوع و قیمت رقابتی را به محصولات خود اضافه کنند به راحتی می‌توانند در این بازار ورود کنند و سهمی گسترده‌ای از بازار را از آن خود نمایند.

عراق نیز از خریداران قدیمی گل و گیاه ایران است و گل و گیاهان ایرانی در این کشور بازار خوبی دارد.

 

بهترین گل و گیاه برای صادرات 

بهتر است بدانید که گل رز یکی از پرطرفدارترین انواع گل در جهان و از بهترین انتخاب‌ها برای صادرات است. از این گل علاوه بر جنبه زینتی که دارد در صنعت عطر و داروسازی نیز استفاده می‌شود.

صادرات گل رز

گلایول، میخک، لاله، نرگس، سوسن، داوودی، پرنده بهشتی، مریم، آنتوریوم، مارگریت، ژربرا و آلسترومریا نیز از بهترین گل‌های شاخه بریده صادراتی هستید و بر اساس آمار بیشترین حجم صادرات را از ایران به دیگر کشورها دارند.

همچنین از بهترین گل‌های گلدانی صادراتی نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پوتوس
فیکوس
بنجامین
گل سینرر
آگلونما
داوودی
آنتوریوم
ژربرا

اهمیت بسته‌بندی در صادرات گل و گیاه

بسته‌بندی یکی از مهم‌ترین مراحل در پروسه صادرات گل و گیاه است. باتوجه‌به حساسیت این محصولات و نیاز به حفظ تازگی و کیفیت آن‌ها در پروسه حمل‌ونقل، استفاده از بسته‌بندی مناسب در فرایند صادرات امری ضروری است.

پس اگر می‌خواهید به روشی مطمئن گل و گیاه صادر کنید حتماً به نکاتی که در ادامه مورد بررسی قرار می‌گیرد توجه نمایید.

 

انتخاب جعبه مناسب

اولین و مهم‌ترین موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید انتخاب جعبه است. جعبه انتخاب شده باید از گیاه در برابر ضربه محافظت نماید و نسبت به رطوبت مقاوم باشد. علاوه بر این، باید به ابعاد جعبه نیز توجه داشته باشید. بهتر است برای جلوگیری از برخورد گل با دیواره‌های جعبه و آسیب‌دیدن به گل و شاخ‌وبرگ آن، جعبه انتخاب شده از نظر ابعاد چندسانتی متری از گل بزرگ‌تر باشد.

به‌طورکلی جعبه‌های فیبر و چوبی بهترین و مناسب‌ترین جنس بسته‌بندی برای ارسال گل و گیاه به‌صورت بین‌المللی هستند.

توجه به استانداردهای بسته‌بندی
معمولاً کشورهای واردکننده گل و گیاه استانداردهای مشخصی برای ارسال گل و گیاه دارند. اگر به‌قصد صادرات و تجارت می‌خواهید به خارج از کشور گل و گیاه صادر کنید لازم است استانداردهای بسته‌بندی در کشور هدف را بررسی کنید.

چسب جعبه
موضوع مهم دیگری که نباید از آن غافل شوید توجه به نحوه چسب زدن جعبه است. به این نکته توجه داشته باشید که چسب جعبه نباید به‌گونه‌ای باشد که باعث خم‌شدن جعبه شود. این موضوع می‌تواند به شاخ‌وبرگ گل آسیب وارد نماید؛ بنابراین هنگام چسب زدن تنها کافی است چسب را به شکاف‌های جعبه بزنید.

دمای مناسب
دقت داشته باشید که گیاهان سبز برای ماندگاری به رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد و دمایی بین 15 تا 18 درجه سانتی گراد نیاز دارند. اگر دمای محیط بسته‌بندی بیش از اندازه گرم یا سرد باشد گیاهان یا خشک می‌شوند و یا پژمرده و زرد می‌شوند؛ بنابراین حتما با توجه به نوع گل و شرایط نگهداری آن دما و رطوبت مناسب را ایجاد کنید.

علامت‌گذاری و برچسب‌زدن به جعبه
علامت‌گذاری، آخرین مرحله از مراحل بسته‌بندی گل و گیاه است. در این مرحله لازم است شرایط دمایی مناسب برای نگهداری گل و گیاه بر روی جعبه درج شود همچنین یک اخطار که نشان ‌دهد گیاهان زنده در جعبه وجود دارد، بر روی آن زده شود.

لازم به ذکر است که درصورتی‌که بسته‌بندی گل و گیاه به‌درستی صورت نگیرد ممکن است گیاهان به دلیل قرارگرفتن در معرض هوای سرد بمیرند یا به دلیل نبود تهویه مناسب زرد و پژمرده شوند؛ بنابراین بسیار مهم است که با درنظرگرفتن شرایط نگهداری گل، فراوانی شاخ‌وبرگ، مسیر حمل و غیره بسته‌بندی مناسبی را انتخاب کنید.

نگارنده مقاله آشنایی با صادرات گل و گیاه: آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *