آشنایی با سایت های مهم برای واردات کالا
سایت های مهم برای واردات : همانطور که فعالان حوزه واردات و صادرات در پروسه واردات کالا می دانند، یکی از مسائلی که بازرگانان در تجارتهای خارجی خود با آن سر و کار دارند، گمرک است. بسیاری از فعالیتهای مربوط به واردات کالا و ترخیص آن که در گذشته به صورت حضوری انجام می شد، امروزه به صورت کاملاً آنلاین و در بستر اینترنت صورت میگیرد.
از این رو ما در تاژ ترخیص سعی داریم تا در این مطلب شما را با انواع سامانههای گمرکی کشور، سامانه ترخیص کالا و همچنین سامانه EPL و دیگر سامانهها آشنا کنیم تا بتوانید با آگاهی دقیقی نسبت به روند و قوانین واردات کالا به تجارت بپردازید.
معرفی انواع سامانه های گمرکی جهت صادرات و واردات کالا
سامانه جامع امور گمرکی (سامانهEPL )
سامانه جامع امور گمرکی یا سامانهEPL سامانه ای است که تجار باید اطلاعات کالاهای وارداتی و صادراتی خود را در آن ثبت نمایند. آنها برای اظهار کالاهای خود باید فرم اطلاعات درخواست شده را تکمیل کنند. ثبت اظهارنامه در سامانه EPL یا ثبت کوتاژ به فرایندی گفته میشود که در طی آن تجار تمامی اطلاعات کالاهای خود را به صورت دقیق در این سامانه ثبت می کنند تا این اطلاعات به اداره گمرک ارسال شود.
مدارک لازم برای دریافت نام کاربری و رمز عبور از سامانه EPL
الف) مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی
- آگهی تاسیس
- آگهی تغییرات
- شراکت نامه
- برگه کد اقتصادی
- گواهی عدم سوء پیشینه
- اصل و کپی کارت بازرگانی
- حضور مدیر عاملان و صاحبان امضاء به همراه اصل و کپی کارت ملی
ب) مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی
- اصل و کپی کارت بازرگانی
- گواهی عدم سوء پیشینه
- اصل و کپی کارت ملی مدیر عامل و صاحبان امضاء
- سامانه استعلام پروانه الکترونیک
این پروانه در واقع مجوزی است برای این که صاحب کالا یا ترخیص کار آن بتواند کالای خود را از انبار گمرک ترخیص کند. جهت استعلام پروانه الکترونیک باید به سامانه استعلام پروانه الکترونیک در سامانه EPL مراجعه کنند.
سامانه متمرکز پرداخت
در فرایند واردات کالا، جهت پرداخت هزینه های ترخیص کالا بازرگانان می توانند به سامانه متمرکز پرداخت به آدرس (Payment.irica.ir) مراجعه کرده و عوارض خود را با داشتن شناسه پرداخت بپردازند.
سامانه ارزش کالا (TSC)
این سامانه وظیفه دارد کالاهای وارد شده را ارزش گذاری کند تا مقدار عوارض متعلق به کالاها مشخص شود. این امر از مشکل کم اظهاری صاحبان کالا جلوگیری می کند.
سامانه خدمات پس از ترخیص
در فرایند واردات کالا، این سامانه امکان پیگیری کالا را در مسیر رسیدن به مقصد با استفاده از شناسه انبار فراهم می کند. یکی دیگر از وظایف این سامانه، تعیین و تشخیص نوع پروانه و صاحب کالا است. این امر جهت انتخاب انبار در گمرک به عنوان مقصد صورت می گیرد. این سامانه تولیدکنندگان را از تسهیلات دیگری بهرهمند میسازد که عبارتند از:
- ثبت خروج از انبار
- کارتابل انبارداری
- گزارش موجودی صاحب کالا
- گزارش (TSC)
- بررسی موجودی انبار بر حسب پته مرجع و قبض انبار
- اعلام عدم پذیرش پته گمرکی
- ورود پته و گزارشهای مربوط به پتههای ورودی و خروجی
سامانه نیما
این سامانه جزو زیر سامانه های گمرکی سامانه جامع تجارت کشور است. بانک مرکزی جهت سامان دادن به بازار ارزی کشور، سامانه نیما را راه اندازی کرد. نحوه کار با سامانه نیما اینگونه است که بازرگانان با مراجعه به سامانه EPL درخواست خود را مبنی بر تامین ارز ثبت میکنند. پس از ثبت این درخواست، هماهنگیهای لازم میان بانک مرکزی و وزارت صمت انجام می شود و در نهایت درخواست تجار به صرافان رسیده و آنها به تبادل با یکدیگر خواهند پرداخت.
سامانه جامع انبارها
این سامانه یکی از مهمترین سامانه های گمرکی کشور برای واردات کالا است. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که جهت نگهداری از کالای خود از انبارهای سراسر کشور استفاده میکنند، باید اطلاعات هویتی و واحد خود را در سامانه جامع انبارها به آدرس (nwms.ir) برای جلوگیری از قاچاق و احتکار کالا ثبت کنند.
سامانه مجوزها
اشخاص برای راه اندازی کسب و کار مورد نظر خود به مجوز نیاز دارند. افراد جهت اخذ پروانهها و مجوزهای مورد نیاز خود باید به سامانه صدور مجوز به نشانی (ntcms.ir) مراجعه کنند. این سامانه خدمات دیگری از جمله ثبت شکایت، درخواست مشاوره کسب و کار، دریافت مشاورههای مردمی، دسترسی به سؤالات متداول و غیره را ارائه میدهد.
سامانه شناسه کالا
هدف از تشکیل این سامانه مدیریت شناسه کالاها است. این سامانه در جهت تولید، تخصیص و مدیریت شناسه کالا و مرتبط کردن آنها با شناسنامه کالا در سراسر زنجیره تأمین فعالیت دارد.
سامانه تجارت خارجی
این سامانه برای فعالیت هایی مانند دریافت شناسه فروشندگان خارجی، ثبت پیش فاکتور، دریافت مجوزهای ورود، مجوز ارزی، ثبت سفارش، تأمین ارز و فرآیند حمل و نقل بین المللی و داخلی کالا ایجاد شده است. تمام دستگاههایی که در تجارت خارجی فعالیت دارند، باید با این سامانه ارتباط برقرار کرده و تنها از این روش با تجار ارتباط بگیرند.
سامانه تجارت داخلی
به واسطه این سامانه می توان به انجام فرایندهای حمل و نقل داخلی، انبارهای داخلی و انتقال مالکیت رسیدگی کرد. همچنین امکان پیگیری اطلاعات تولید و واردات کالا، خرید و فروش کالا و حمل و انبار کالا در سطح شناسه کالا و شناسه رهگیری وجود دارد.
نگارنده مقاله آشنایی با سایت های مهم برای واردات کالا : آقای مهندس مهدی شکوری، مشاور و مدرس امور ترخیص کالا
جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.