آشنایی با مفهوم دموراژ
دموراژ کرایه معطلی کشتی : دموراژ در ابتدا برای کرایه معطلی کشتی استفاده میشد اما به مرور زمان برای کانتینر نیز مورد استفاده قرار گرفت. دموراژ به معنی خسارت معطلی کانتینر نیز می باشد و دقیقاً معنی متضاد دیسپچ را دارد.
اگر پس از دریافت قبض انبار قبل از پایان این بازهی زمانی کانتینر را تخلیه و عودت دهید جریمهای شامل شما نمیشود اما به محض اتمام این مدت زمان جریمهی شما به صورت روز شمار شروع میشود.
زمانی که کالا از درب خروج گمرک عبور میکند و داخل وسیله نقلیه جایگذاری میشود شرکت حمل و نقلی که کالا را به مقصد حمل میکند موظف است ظرف مدت حداکثر 6 روز کانتینر خالی را به گمرک تحویل دهد و تاریخ دقیق آن در کشتیرانی ثبت می شود.
در هنگام عقد قرار داد اجاره کانتینر برای حمل دریایی، مدت زمانی به نام فری تایم در مبدا بارگیری و فری تایم در مقصد تخلیه بار توسط شرکت کشتیرانی مشخص میشود. این مدت زمان مشخص کننده تعداد روزهایی است که صاحب کالا میتواند بدون پرداخت جریمه دیرکرد بازگشت کانتینر، کانتینر را در اختیار داشته باشد.در واقع دموراژ جریمهی دیرکرد عودت کانتینر است.
هزینه دموراژ به منظور تسریع روند تجارت جهانی در نظر گرفته شده است.
تعریف فری تایم مبدا
بازه ای است، از لحظه ای که کانتینر خالی از محوطه کانتینرهای خالی برداشته میشود تا زمانی که کانتینر پر تحویل محوطه کانتینری شود.
تعریف فری تایم مقصد
بازه ای است ، از لحظه ای که کانتینر پر از محوطه کانتینری برداشته میشود تا زمانی که کانتینر خالی تحویل محوطه کانتینرهای خالی شود.
بررسی تعرفه دموراژ
دموراژ کانتینر به دو نوع ریالی و دلاری تقسیم می شود که نرخ مصوبی دارد و شرکت های کشتیرانی موظف به رعایت آن می باشند:
نرخ مصوب دموراژ دلاری(برای کانتینرهای معمولی 20 فوت و 40 فوت)
نرخ مصوب دموراژ ریالی(برای کانتینرهای معمولی 20 فوت و 40 فوت)
*تعرفه دموراژ ریالی معمولاً اواخر اردیبهشت یا خرداد هر سال به روز رسانی می شود
بررسی بازار رقابتی شرکتهای کشتیرانی
با توجه به رقابتی بودن بازار و برای جذب مشتری،بعضی از کشتیرانیها به عنوان یک امتیاز فری تایم را به جای 10 روز 20 روز در نظر می گیرند.همچنین در ماه های اخیر هم به صورت محدود شاهد آن بودیم که تعداد کمی از کشتیرانیهای خارجی هزینه دموراژ را به جای دلاری، ریالی محاسبه و دریافت می کنند
راهکارهای کنترل هزینه دموراژ
- مهم ترین و بهترین راهکار جلوگیری از هزینه های دموراژ همکاری با شرکتهای ترخیص کالای معتبر و با تجربه برای سرعت بخشیدن به کار و دوری از هزینههای اضافی می باشد که مسئولیت صفر تا صد واردات و ترخیص کالا را بر عهده می گیرند.
- انتخاب مسیر و بندر مناسب با توجه به شرایط فروش محصول و محل تحویل بار
- استفاده از کشتیرانیهایی که مدت زمان فری تایم بالا تری را در نظر می گیرند.
- اخذ ثبت سفارش قبل از حرکت کالا برای اتلاف وقت کمتر
استفاده از روش استریپ
در صورتی که قصد دارید از هزینه های مازاد خود جلوگیری کنید یکی از روشها این میباشد که هنگام تخلیهی بار از روش استریپ استفاده کنید.
برای استفاده از این روش باید به محض رسیدن کالا به بندر مقصد درخواست استریپ را بدهید؛ بعد از آن کانتینر را در حضور نماینده صاحب کالا (ترخیص کار) فک پلمپ می کنند و محموله را داخل انبار گمرک تخلیه می کنند. سپس کانتینر خالی به کشتیرانی عودت داده می شود و مراحل ترخیص هنگامی که کالا در انبار می باشد انجام می شود.به این ترتیب شما فقط هزینه انبارداری را پرداخت میکنید و دموراژ شامل حال شما نمی شود.
نکته: با توجه به اینکه در صورت تخلیه بار در انبار گمرک ممکن است کالا آسیب ببیند، اکثر صاحبان کالا ترجیح می دهند از این روش استفاده نکنند و هزینه دموراژ را پرداخت کنند. در واقع استریپ بیشتر برای بارهایی مانند خشکبار، ادویه جات، حبوبات استفاده می شود
نتیجهگیری:
در صورتی که قصد واردات و ترخیص کالایی را دارید برای جلوگیری از هزینه هایی مثل دموراژ حتماً از یک شرکت ترخیص کار معتبر کمک بگیرید.
چرا که در صورت اشتباه در امر ترخیص ممکن است به سرمایه ی شما خسارات جبرانناپذیری وارد شود تا جایی که کار به جایی میرسد که هزینه دموراژ از هزینه خرید کالا بیشتر می شود و هیچ توجیه اقتصادی برای ترخیص کالای شما وجود ندارد.