علل توقف کالا در گمرک

توقف کالا در گمرک

علل توقف کالا در گمرک

توقف کالا در گمرک : در همه گمرکات معمولا کالاهایی هستند که بنا به دلایلی صاحبان آن امکان اظهار به گمرک و ترخیص آن را پیدا نکرده‌اند و در انبارهای گمرک دپو شده‌اند. این توقف کالا در گمرک علاوه بر ضررهای مالی که برای صاحب کالا دارد (حق توقف کانتینر، هزینه انبارداری، فرسودگی کالا و …) به اقتصاد کشور هم ضرر سنگینی وارد می کند. بنابراین تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی دلایل عمده توقف و ترخیص نشدن کالاها بپردازیم.

دانستن این موارد کمک می‌کند تا از عدم ترخیص کالا یا ترخیص دیرهنگام کالاها در امان باشید.

مهم‌ترین نکته‌ای که برای ترخیص به موقع ما همواره باید مورد توجه قرار بگیرد این است که حتماً همیشه قبل از اینکه حواله بزنید و کالا را خریداری کنید با ترخیص‌کار خود درباره‌ی امکان ترخیص کالای مورد نظرتان مشورت کنید و  بعد خریدتان را انجام دهید. حالا اگه به هر دلیلی از قبل این کار را انجام ندادید و الان دچار مشکل شده اید راه حل چیست؟ برای حل مشکل با کارشناسان با تجربه و خبره تاژ ترخیص در تماس باشید.ما در سریع‌ترین زمان ممکن و با کمترین هزینه کالای شما را ترخیص می‌کنیم.

کالاهای رسوبی در گمرک
کالاهای رسوبی به دو بخش کلی زیر تقسیم می شوند:
I. کالای رسوبی قبل از اظهار کالا
 کالاهایی که به گمرک اظهار نشده و مدت زمان مجاز توقف آنها تمام شده باشد کالاهای رسوبی قبل از اظهار کالا می باشند که در این حالت اساساً میزان رسوب ارتباطی به گمرک ندارد.
 البته کالا پیش از آن که به گمرک اظهار شود برای مدت کاملاً معقول و حساب شده ‌ای دپو شده و صاحبان کالا پس از تکمیل اسنادی که برای ترخیص آن کالا لازم است،اقدام به شروع فرآیند ترخیص می کنند. ولی در شرایط خاصی فرآیند ترخیص به موقع شروع نمی شود و کالا رسوب می شود.
علل عمده گیر کردن یا رسوب کالا قبل از اظهار در گمرک
1. نداشتن مجوز ثبت سفارش کالا
2. مشکلات بانکی و اسنادی
مشکلات بانکی و اسنادی و مسائلی که منجر به عدم دریافت وجه کالا توسط فروشنده، عدم امکان انتقال وجه، عدم امکان اظهار نویسی اسناد، عدم انتقال مالکیت از فرستنده خارجی به گیرنده داخلی و … از دلایل توقف و رسوب کالا در گمرک می باشند.
3. پایان یافتن مهلت مقرر در مجوز ثبت سفارش
اگر پس از رسیدن کالا به بندرمقصد، کالا در مهلت تعیین شده در مجوز ثبت سفارش به گمرک اظهار نشود و یا برای تمدید مهلت آن اقدامی صورت نگرفته باشد نیز باعث می‌شود که کالا رسوب شود.
II. کالاهای رسوبی بعد از اظهار کالا
در خصوص این کالاها، گمرک باید به دلیل اظهار کالا، پاسخگوی دلیل رسوب کالا باشد. اکثر این دلایل مربوط به عوامل بیرونی بوده که پس از اظهار رخ می‌دهند به عبارت دیگر، تشریفات گمرکی و ماندگاری کالا در گمرک بعد از اظهار ممکن است متأثر از عوامل بیرونی باشد.
دلایل عمده گیر کردن یا رسوب کالا بعد از اظهار
1. اولین دلیل عدم امکان ارائه کد رهگیری از سوی بانک عامل است.
اقلامی که اظهار شده اند و به دلایلی کد رهگیری بانک از بانک عامل به گمرک ارسال نشده، بر اساس مصوبات خاص گمرک می‌تواند درصدی از کالا را ترخیص و قسمتی دیگر را تا زمان اعلام کد رهگیری بانک نگهداری کند. این عمل سبب می‌شود که قسمت عمده‌ای از کالای ترخیص شده از گمرک خارج شود و قسمتی از کالا که به صورت وثیقه در گمرک باقی بماند در گمرکات رسوب کند .
2. طولانی شدن صدور مجوزهای قانونی
 برای برخی از کالاهای اظهار شده به گمرک اخذ و ارائه مجوزهای قانونی مانند استاندارد، انرژی اتمی، بهداشت، قرنطینه نباتی و قرنطینه دامی ضروری بوده و کنترل این مجوزهای ترخیص بر عهده گمرک است، زیرا اقلامی که از گمرک ترخیص شده و به این مجوزها نیاز دارند اقلامی هستند که معمولاً با سلامت جامعه در ارتباط هستند. وظیفه گمرک در وهله اول این است که نسبت به احصاء و کنترل این مجوزها اقدام کند و پس از آن اجازه ورود کالا به داخل کشور را بعد از انجام تشریفات ترخیص، صادر کند و در وهله دوم صدور و ارائه این مجوزها از طرف سازمان‌های نام برده شده مستلزم صرف وقت و زمان است. متأسفانه تمام این موارد به نام گمرک نوشته می‌شوند حتی اگر فرآیندهای لازم و آزمایشات مورد نیاز توسط سازمان دیگری انجام می‌شود.
3. یکی دیگر از دلایل رسوب کالا عدم پرداخت حقوق ورودی است که در آن صاحبان کالا حین انجام تشریفات گمرک تا مرحله صندوق پیش رفته اما عمدتاً به یکی از ۲ دلیل زیر حقوق ورودی را پرداخت نمی کند:
  • عدم تمکن مالی صاحب کالا به‌دلیل ورشکستگی یا دلایل دیگر
  • گران تر شدن حقوق ورودی کالا از محاسبات اولیه و ارزش کم کالا نسبت به حقوق ورودی، بگونه ای که هزینه رها کردن کالا از هزینه ترخیص آن برای صاحب کالا کمتر باشد.
4. طولانی شدن روند بررسی اظهارنامه به دلیل عدم وضوح کافی در اسناد یا وجود برخی ابهامات برای گمرک مبنی بر ماهیت واقعی کالا
5. طولانی شدن رسیدگی به ارزش کالا به علت برخی پیچیدگی‌های ناشی از نوع خاص کالا یا تغییرات قوانین
6-کم بود ارزش کالا
اگر کالا با کم اظهاری مواجه شود، در این صورت گمرک با رعایت مواد قانونی مابه‌التفاوت به همراه جریمه را  از صاحب کالا دریافت می‌کند که این امر باعث توقف کالا در گمرک می شود.
۷. ارايه اسناد نا مناسب به گمرک جهت ترخیص کالا به گونه‌ای که گمرک اختلافی بین ماهیت کالا در واقعیت و اسناد ارایه شده جهت اظهار کالا مشاهده کند که در اینصورت محموله وارد فرآیند رسیدگی به کالای قاچاق می‌شود.
۸. استخدام ترخیص کار گمرکی غیر متخصص
گاهی اوقات استخدام افراد غیر متخصص منجر به بروز انواع مشکلات گمرکی و حتی ایجاد ظن قاچاق از سوی کارشناسان گمرک و پیچیده شدن فرآیند ترخیص کالا می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *