آشنایی با انوانتر و بیجک در ترخیص کالا

انوانتر و بیجک در ترخیص

آشنایی با انوانتر و بیجک در ترخیص کالا

انوانتر و بیجک در ترخیص : همانطور که می دانید برای ترخیص کالا، آشنایی با واژه‌های مربوط به بازرگانی و ترخیص، به کسانی که فعال در این زمینه هستند، کمک زیادی می‌کند. در این مقاله قصد داریم شما را با واژه انوانتر و بیجک آشنا کنیم.

انوانتر در واقع یک واژه فرانسوی است که در روند ترخیص کالا انجام می‌شود که در زمان‌های دور در حدود 100 سال پیش در بلژیک و در گمرک های آن کشور مرسوم شد. انوانتر به معنی صورت برداری از کالای ارسال شده در گمرک است. در آئین نامه قانون گمرک به صاحب کالا این اجازه را می‌دهند که از کالای خود بازدید کند و در صورت لازم دانستن به تعیین تعرفه آن می پردازند.
همچنین این امکان برای صاحب کالا فراهم است تا در صورت لزوم کالای خود را باز و محتویات داخل بسته را مشاهده نماید. صاحب کالا تنها در حضور مامور گمرک می تواند کالای خود را باز نماید. این کار بدون موافقت گمرک و حضور مامور گمرک انجام نمی شود.

 

کاربرد انوانتر در ترخیص کالا 

انوانتر در ترخیص کالا کاربرد بسیار مهمی دارد. یکی از موضوعات مهم و ضروری در ترخیص کالا در گمرک ها تعیین ارزش کالای ترخیص شده است. این تعیین ارزش در همه گمرک ها انجام می شود ولی در هر گمرک متفاوت است و به عوامل مختلفی در هر کشور بستگی دارد.

– گمرک

طبق ماده 99 آئین نامه قانون امور گمرکی که در زمینه انوانتر است، صاحب کالا می تواند قبل از تسلیم اظهارنامه طبق تقاضا نامه ‌ای به صورت کتبی و با ارائه اسناد مبنی بر مالکیت بر کالا به سرکشی کالای خود برود. صاحب کالا می تواند کالا را باز یا وزن یا جابجا کند، تمامی این مراحل باید با حضور مامور گمرک انجام شود، تمام این مراحل توسط مامور گمرک ثبت شود.
صاحب کالا این اجازه را دارد که از کالای خود نمونه برداری کند یا حتی عکس بگیرد تا از سلامت کامل کالا اطمینان پیدا کند، اما این مراحل باید در حضور مامور گمرک انجام شود در غیر این صورت این کار غیر قانونی است و مجازات دارد.
البته اگر تمام مراحل گمرکی برای ترخیص کالا درست انجام شده باشد و تحت نظر ماموران گمرک ثبت شده باشد در این صورت اگر خسارتی بر کالا وارد شود گمرک هیچ مسئولیتی در قبال صدمه، خسارت، آسیب دیدن یا هر مشکل دیگری که پیش بیاید ندارد و هیچ هزینه ای پرداخت نمی کند.
همچنین باید قبل از باز کردن کالا مامور گمرک آن را از نظر سالم بودن ظاهر بسته، پارگی، دست خوردگی، ضربه خوردن، شکستن و یا آسیب دیدن بررسی نماید. اگر کالا سالم بود مامور گمرک می تواند کالا را به صاحب کالا تحویل دهد تا صاحب کالا، کالای خود را باز کند و اگر کالا در حین جابجایی و حمل و نقل آسیبی دیده باشد، به گمرک اطلاع بدهد تا مشکل را پیدا و بررسی کنند.

 

تعریف بیجک 

بیجک یک کلمه هندی است و به برگه‌ای گفته می شود که توسط فروشنده برای خریدار ارسال شده و در آن مشخصات کالا ذکر می شود و خریدار با توجه به آن برگه کالا را تحویل می گیرد. نباید در بیجک و مشخصات کالا تفاوتی وجود داشته باشد. اگر تفاوتی بین مشخصات کالا و بیجک باشد، باید تا قبل از ترخیص کالا مشکل برطرف شود. برای بهتر متوجه شدن واژه بیجک در ادامه یک توضیح کوتاهی از این واژه ارائه می شود تا این واژه بهتر درک شود.
بیجک در اصطلاح به قبض انباری گفته می شود که انباردار در قبال دادن کالا به صاحب کالا تحویل می دهد، که در آن مشخصات کالا ذکر شده است. بیجک کالا در واقع همان برگه سبزی است که در گذشته در گمرک ها استفاده می شد و به معنی تمام شدن مراحل اداری برای خارج کردن کالا از گمرک است. خروج کالا بدون بیجک از گمرک امکان پذیر نیست.
با توجه به قوانین گمرکی ایران هر کالایی که وارد گمرک ایران شود، باید در دفاتر انبار ثبت شود و بیجک خاص آن کالا را به صاحب کالا بدهند تا در هنگام ترخیص کالا از آن استفاده کند.

 

تعریف بیجک گمرکی 

امکان دارد که اسم بیجک گمرکی به گوشتان خورده باشد، یا اگر به گمرک رفته باشید، یا کالایی در گمرک داشته باشید نام بیجک گمرک را زیاد می شنوید. چون بدون بیجک گمرکی کالایی از گمرک ترخیص نمی شود. ابتدا در گمرک باید قبض انبار را که شامل مشخصات کالا، وزن، و غیره ذکر شده را به فردی تحویل دهند، که کالای ترخیص شده را تحویل می دهد و زمانی که کار های ترخیص انجام شد می تواند به بخش اداره گمرک مراجعه کرد و بیجک گمرکی خود را دریافت نمایید.
با برگه بیجک گمرک می توان ثابت کرد که این کالا متعلق به آن فرد است و نسبت به کالا می تواند تصمیم گیری کند، که آن کالا ترخیص یا در گمرک باقی بماند. بیجک گمرکی هنگام ترخیص کالا از انبار مورد استفاده قرار می گیرد و تا زمانی که بیجک گمرکی را به انباردار تحویل ندهید نمی توانید کالا را از انبار خارج کنید.
هنگام خارج کردن کالا از انبار بیجک گمرکی مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت بیجک گمرکی با قبض انبار در این است که اگر در قبض انبار تفاوتی بین کالا و قبض وجود داشته باشد، انباردار می تواند کالا را تحویل ندهد و به شرکت مادر اطلاع دهد، که میان قبض و کالا تفاوت وجود دارد.
ولی در بیجک گمرکی با ارائه سند و مدارک می توان کالا را تحویل گرفت و یا ذکر کرد که هر کس دیگری به غیر از صاحب قانونی کالا می تواند آن را تحویل بگیرد و هیچ مشکلی پیش نمی آید چون با اجازه صاحب کالا این اتفاق افتاده است.

 

انوانتر و بیجک در ترخیص
انوانتر و بیجک در ترخیص

نگارنده مقاله آشنایی با انوانتر و بیجک در ترخیص کالا : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *