انواع روش های حمل و نقل کالا

انواع حمل و نقل کالا

انواع روش های حمل و نقل کالا

 انواع حمل و نقل کالا : در ابتدای این مقاله به تعریف حمل و نقل می‌پردازیم و بعد از آن روش‌های مختلف حمل و نقل کالا به صورت کامل توضیح خواهیم داد. حمل و نقل کالا به طور کلی وسیله‌ای برای جابجایی کالا‌ها، محصولات و سایر اقلام است. این حرکت می‌تواند در داخل مرز‌های یک کشور و از استانی به استان دیگر و از شهری به شهر دیگر، فراتر از مرز‌ها و رفت و آمد بین کشور‌ها نیز باشد.

در حالت دوم، زمانی که جابجایی و حمل کالا و سایر اقلام بین دو یا چند کشور صورت می‌گیرد. به آن حمل و نقل بین‌المللی می‌گویند. به عبارت دیگر حمل و نقل بین‌المللی کالا عبارت است،از جابجایی و حمل کالا از نقطه‌ای در داخل کشور به نقطه دیگر در داخل کشور؛ طبق قوانین و مقررات حاکم بر آن که توسط واسطه‌ها و شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی انجام می‌شود.

شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی شرکت‌هایی هستند که به عنوان واسطه عمل می‌کنند و کالا را از کشور مبدا به کشور مقصد حمل می‌کنند.

این شرکت‌ها وظایفی مانند حمل و نقل، باربری و حمل و نقل همزمان را انجام می‌دهند.

 

تعریف فعالیت پیشرو

حمل و نقل پیشرو به معنای حمل و نقل کالا از طریق زمینی، هوایی و دریایی یا ترکیبی از آنهاست که توسط یک شرکت حمل و نقل بین‌المللی انجام می‌شود.

فعالیت حامل

حمل و نقل توسط متصدی حمل و نقل به معنای حمل کالا بدون واسطه به روشی است.که کشور مبدأ به کشور مقصد توسط شرکت حمل و نقل بین‌المللی تعیین می‌شود.

حمل و نقل بین‌المللی بار نقش بسیار مهم و کارآمدی در رفع نیاز کشور‌ها دارد. پس می‌توان گفت که این امر باعث توسعه چرخه اقتصادی کشور‌ها و عرضه مازاد تولید به کشور دیگر و در نتیجه افزایش و گسترش فعالیت‌های بازاریابی بین‌المللی می‌شود.

در حمل و نقل بین‌المللی، قوانین بین‌المللی باید رعایت شود، قوانینی که تجارت با سایر کشور‌ها را سازگار می‌کند.

 

انواع حمل و نقل بین‌المللی:

به طور کلی روش‌های اصلی حمل و نقل کالا از طریق دریا، زمین، ریلی و هوایی است. انتخاب روش حمل بر اساس حجم، وزن، ارزش کالا و فوریت آن، با توجه به محدودیت بودجه و با توجه به ریسک و ایمنی هر محموله و با توجه به مبدا و مقصد آن تعیین می‌شود.

  • حمل و نقل دریایی
  • حمل و نقل جاده‌ای
  • حمل و نقل هوایی
  • حمل و نقل ریلی
  • حمل و نقل ترکیبی

در بین روش‌های حمل و نقل کالا ذکر شده، حمل‌ونقل هوایی سریع‌ترین، ایمن‌ترین و پرهزینه‌ترین روش و در مقابل، روش دریایی کندترین، ایمن‌ترین و در عین حال اقتصادی‌ترین روش است.

حمل و نقل دریایی

شکل اصلی حمل و نقل بین‌المللی بار از طریق دریا است و جابجایی افراد و کالا‌ها با قایق، کشتی و سایر شناور‌ها از طریق دریا، اقیانوس، دریاچه، کانال و رودخانه است.

دلیل استفاده از این روش به عنوان اولین و رایج‌ترین روش کم هزینه، عدم نیاز به ساخت جاده و راه آهن و بزرگراه است و به همین دلیل است که تجار از مدت‌ها قبل آن را پذیرفته‌اند. البته هزینه زمان در این نوع حمل و نقل زیاد است و برای کالا‌های بسیار با ارزش، کوچک و سبک روش مناسبی نیست.

حمل و نقل اقیانوس برای اقلام بسیار بزرگ استفاده می‌شود. این بار‌های حجیم در کانتینر‌های ۲۰ و ۴۰ فوتی حمل می‌شوند. برخی از محموله‌ها شامل ماشین آلات و دستگاه‌های بزرگی هستند که در کانتینر‌های روباز یا بغل‌باز حمل می‌شوند. در صورت وجود کالا‌هایی که از نظر اندازه و ابعاد بسیار بزرگ هستند، باید از قایق‌های BREAK BULK  و قایق‌هایی که روی عرشه خود فضایی برای قرار دادن بار دارند نیز استفاده شود.

استفاده از حمل و نقل دریایی برای کشور‌هایی که این امکان وجود دارد مستلزم ایجاد زیرساخت‌هایی مانند بنادر و حوضه، تجهیزات بارگیری و تخلیه و همچنین حضور نهاد‌هایی مانند گمرک و نمایندگان سایر نهاد‌های مرتبط با واردات و صادرات در آن بندر است.

حمل و نقل جاده‌ای

یکی دیگر از روش‌های حمل و نقل بین‌المللی، روش جاده‌ای است. این روش به ویژه برای کشور‌هایی که دسترسی به آب‌های آزاد ندارند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. حمل و نقل جاده‌ای بیشترین کاربرد را در حمل و نقل داخلی یک کشور دارد. کامیون‌ها معمولاً برای حمل و نقل جاده‌ای بین‌المللی استفاده می‌شوند. حمل و نقل جاده‌ای نسبتاً سریعتر از حمل و نقل دریایی است، اما امکان جابجایی حجم زیادی از کالا با آن وجود ندارد.

حمل و نقل هوایی

سریع‌ترین و گران‌ترین روش حمل و نقل بین‌المللی هوایی است. حمل و نقل هوایی برای حمل و نقل کالا‌های گران قیمت، سبک و فشرده استفاده می‌شود.

حمل و نقل ریلی

حمل و نقل ریلی یکی دیگر از روش‌های حمل و نقل بین‌المللی کالا‌ها و محموله‌ها است که در ابتدا در اروپا و آمریکا رواج یافت. حمل و نقل کالا از طریق راه آهن تحت قوانین یکسان حمل و نقل بین‌المللی کالا با ریل انجام می‌شود.

حمل و نقل مرکب

گاهی اوقات لازم است از چند روش برای حمل کالا در سطح بین‌المللی استفاده کرد، زیرا امکان استفاده از یک روش وجود ندارد. به عنوان مثال ممکن است انبار خریدار و فروشنده از بندر، فرودگاه و‌ایستگاه‌های قطار دور باشد. بنابراین لازم است از کامیون در کنار این روش‌های حمل و نقل استفاده شود. آنچه که به عنوان یک موضوع مهم در روش حمل و نقل ترکیبی باید مورد توجه قرار گیرد حمل و نقل است. ترانشیپ به معنای تغییر وسیله حمل و نقل است؛ یعنی انتقال کالا از وسیله‌ای به وسیله دیگر در حین حمل و نقل.

 

سخن پایانی

در قرن اخیر با پیشرفت تکنولوژی، روش‌های حمل و نقل مدرن و جدیدتری ابداع شده و به وجود آمده است. می‌توان گفت تقریباً تمامی انواع حمل و نقل سنتی و قدیمی که دارای ریسک بیشتر و سرعت کمتری هستند از بین رفته‌اند. اما هر یک از چهار روش حمل کالا که در بالا ذکر شد، دارای معایب و مزایای خاص خود می‌باشد. که بسته به نوع کالا، شرایط حمل و نقل و محدودیت‌های زمانی موجود، می‌بایست به دقت مورد توجه قرار گیرد و متعاقباً انتخاب گردد. شرکت بازرگانی تاژ ترخیص با فعالیت مستمر و موفق در تجارت، حمل و نقل و تجارت بین‌المللی و تشکیل یافته از کارکنانی متشکل از چند صد متخصص در لجستیک با ملیت‌های مختلف، آماده ارائه خدمات جامع و حرفه‌ای در کل فرآیند زنجیره تأمین به کلیه نمایندگی‌ها و مشتریان می‌باشد.

نگارنده مقاله انواع حمل و نقل کالا : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *