آشنایی با انواع تخلفات گمرکی
انواع تخلفات گمرکی کالا : یکی از مباحث مهم و مورد بحثی که در این روزها افراد زیادی را درگیر آن کرده، تخلفات گمرکی میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تخلفات گمرکی و انواع مختلف آن با ما همراه باشید.
دریافت حقوق گمرکی و مالیات از جمله منابع درآمدی دولت هر کشور می باشد. از آنجا که گمرکات کشور راه ورود و خروج انواع محموله ها و کالاها هستند، همواره ممکن است تخلفاتی در جهت عدم پرداخت و یا چگونگی پرداخت مالیات و یا هر نوع حیله و فریب دیگر از طرف تاجران رخ دهد.
گاها هم پیش می آید که چنین سوء استفادهها و تخلفات گمرکی در زمینهی اقدامات اداری و اجرایی رخ دهد که اصطلاحا به آنها غیرکیفری یا فراکیفری میگویند.
بهتر است ابتدا مفاهیم و انواع حقوق گمرکی را از دو حیث جداگانه؛ “عام” و “خاص” بررسی کنیم.
گمرک چیست؟
گمرک در واقع یک نهاد دولتی است که موظف به اجرای قوانین و اخذ عوارض و مالیات ورود و خروج از بازرگانان می باشد. حقوق گمرکی در حقیقت نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب می شود. شایان ذکر است که، ریشه کلمه گمرک در commerce بوده که در اصل به همان کلمه ی تجارت مرتبط است.
در حالت کلی حقوق گمرکی به دو دسته عام و خاص طبقه بندی می شود که در ادامه هر یک را به تفصیل شرح می دهیم.
۱)حقوق گمرکی به مفهوم عام
حقوق گمرکی درمفهوم عام که توصیف غیرمالی دارد، شامل امتیازاتی قانونی است که برای فرد یا نهاد ذی حق آن وضع شده است. همچون حق بازدید از محموله ی کالاها و یا باز کردن بسته ها و دیدن محتویات داخل آنها به منظور به دست آوردن و درج مشخصات کالا و همچنین نمونه برداری و… تحت ماده ۱۹ قوانین امور گمرکی.
۲) حقوق گمرکی به مفهوم خاص
در قوانین ومقررات گمرکی هر جا حرف از حقوق گمرکی پیش می آید، منظور همان حقوق گمرکی به معنای خاص یا حقوق ورودی است که مطلقا وصف مالی داشته و در دستهی مالیاتهای غیرمستقیم جای می گیرد.
تعریف تخلفات گمرکی
به هرگونه فعالیت مخالف و متضاد مقررات و قوانین گمرکی باشد تخلف گمرکی گفته می شود.
معرفی انواع تخلفات گمرکی
الف- تخلفات گمرکی مخالف ومغایر با قانون امور گمرک (عدم اظهار)
یه این صورت که وجود کالاهای اظهار نشده ضمن کالاهای اظهار شده، در برخی موارد که کالای اظهار نشده مجاز بوده و مأخذ حقوق گمرکی و حقوق ورودی و عوارض آن از مأخذ حقوق گمرکی و حقوق ورودی و عوارض کالاهای اظهار شده کمتر باشد.
ب- تخلفات گمرکی مخالف باقوانین امور گمرک (اقدام عملی)
خارج کردن کالای تجاری بخشوده و ترخیص شده از گمرک؛ بدون ارائه ی اظهار نامه، چه این عمل در حین خروج کالا از گمرک و یا پس از خروج از گمرک کشف گردد؛ جزو تخلفات گمرکی مغایر با قانون امور گمرکی محسوب می شود.
ج- اظهار نمودن کالای مجاز بری ترخیص کالا به عنوان کالای مجاز دیگر که حقوق گمرکی و حقوق ورودی و عوارض آن بیشتر می باشد با عنوانی دیگر و با استناد به اسناد خلاف واقع؛ در واقع تخلف گمرکی مخالف با قانون امور گمرکی محسوب می گردد.
د- تخلفات گمرکی ناشی از نقض قوانین آیین نامه ای یا به عبارتی تخلفات انتظامی: در این نوع تخلفات صرفاً نقض قوانین آیین نامه ای انجام گرفته بدون این که عمل انجام شده زیان مالی برای دولت داشته باشد.
ه- تخلفات گمرکی همراه با زیان مالی دولت
–چنانچه اظهار نام کشور مبدأ کالا، خلاف واقع باشد و این کار موجب وارد شدنزیان مالی به دولت گردد، افزون بر اخذ مابه التفاوت ؛ مبلغ دیگری هم به عنوان جریمه که معادل ده درصد تا یک برابر مبلغ مابه التفاوت است بنابه تشخیص رئیس اداره ی گمرک محل معین شده و دریافت می شود.
منشاء اصلی ایجاد تخلفات گمرکی
مطلوبیت کالاهای خارجی برای مصرف کننده از علل و عوامل زیادی ایجاد میگردد که با شناسایی و بررسی دقیق آنها میتوان سیر صعودی تقاضا برای اینگونه کالاها را کاهش داد و آثار سوء اقتصادی آنها مبارزهای جدی کرد. اگر علل و عوامل موجود تقاضا برای کالاهای قاچاق به درستی شناسایی و ارزیابی نشود، مبارزه با عوامل قاچاق حتی با صرف هزینههای هنگفت نتیجهای نخواهد داشت و اشتیاق مصرف این گونه کالاها همواره انگیزه برای یافتن راههای تازه عرضه غیرقانونی کالاهای قاچاق را در قاچاقچیان تقویت میکند.
مطلوبیت و مقبولیت لوازم و کالاهای خارجی برای مصرف کنندگان از علل و عوامل بسیاری ناشی میگردد که با شناسایی درست و بررسی دقیق این عوامل میتوان سیر صعودی و درصد بالای تقاضا برای این کالاها و آثار و نتایج سوء اقتصادی آنها را تا حدود زیادی کاهش داد. چنانچه عوامل تقاضای بالا برای کالاهای قاچاق به طور صحیح شناسایی و بررسی نشود، مبارزه با عوامل و علل قاچاق کالا حتی با صرف هزینههای فراوان نیز نتیجهای در بر نخواهد داشت و اشتیاق بالا برای مصرف این کالاها همواره انگیزهای قوی برای ورود از راههای جدید جهت عرضه کالاهای قاچاق در بین قاچاقچیان خواهد بود.
یکی از علل تقاضای بالای کالا های خارجی، سهم مطلوبیت آن ها برای متقاضیان مصرف در داخل کشور میباشد. لذا نهادها و بنگاههای بزرگ تجاری و اقتصادی به منظور افزایش سهم کالای خود دربازار، اکثرا به بعد ظاهری و مشتری پسند بودن و نوآوری در کالاهای خود، اهمیت بسیاری قائل می باشند. در یک مقایسه ی نسبی میان شرکتهای تولیدی در داخل و خارج از ایران، مشاهده میشود، انگیزه تولیدکنندگان در داخل در مقایسه با تولیدکنندگان بزرگ خارجی برای داشتن تولیدات متنوع و طراحی های مدرن و متفاوت بسیار اندک میباشد.
از این رو از دیدگاه اکثر نظریهپردازان، وجود حقوق و تعرفههای گمرکی و موانع فراوان موجوددر راه تجارت آزاد، اصلیترین و مهم ترین منشأ بروز تخلفات گمرکی و پدیده ی قاچاق است. طبیعی است که افراد و باندهای بزرگ قاچاق کالا با هدف کسب سود چند برابری، تجارت رسمی و قانونی را رها نموده و عرضه کالا از طریق تجارت غیررسمی یا به عبارتی قاچاق را ترجیح میدهند.
بنا به قوانین گمرکی موجود در ایران، افزون بر اخذ حقوق و تعرفه ی گمرکی، مبالغ دیگری نیز با عناوین مختلف از واردکنندگان کالا گرفته می شود و این موارد سبب افزایش قیمت تمام شده ی واردات قانونی و رسمی شده و در نتیجه تخلفات گمرکیرا افزایش می دهد.
انواع تخلفات گمرکی کالا