آشنایی با کسر تخلیه
آشنایی با کسر تخلیه : در مقاله معضلی به نام کسر تخلیه از مقالات تاژ ترخیص به مشکلات کسر تخلیه اشاره کردیم در این مقاله به صورت مفصلتر به تعریف کسر تخلیه و دیدگاه بگمرک و بانک به کسر تخلیه میپردازیم .
کسر تخلیه نشاندهنده کاهش یا افزایش تعداد بستههای وارده از مبادی مجاز و قانونی نسبت به اظهارنامه اجمالی، فهرست کل بار یا بارنامه میباشند.
آشنایی با کسر تخلیه
در قانون امور گمرکی یکی از تخلفات گمرکی، کسر تخلیه است. بروز این تخلف می تواند پروسه ترخیص کالا را به تعویق بیندازد. همچنین میتواند دردسرها و جریمههایی را با خود به همراه داشته باشد. میتوان گفت هر ساله واردکنندگان بسیاری خواسته یا ناخواسته دچار این تخلف خواهند شد. با چالش هایی به واسطه این تخلف رو به رو میشوند. برای همین ما قصد داشته در این مطلب به طور کامل در مورد این تخلف گمرکی صحبت کنیم، با ما همراه باشید:
تعریف کسر تخلیه
کسر تخلیه شامل مواردی است که نشان دهنده کاهش یا افزایش تعداد بستههای وارده از مبادی مجاز و قانونی نسبت به اظهارنامه اجمالی، فهرست کل بار یا بارنامه میباشند. در چنین شرایطی براساس قانون، کسر یا اضافه تخلیه صورت گرفته است. در صورتی که اضافه تخلیه صورت گرفته شده باشد، بسته یا بسته های اضافی ضبط خواهند شد. اما در رابطه با کسر تخلیه طبق ماده 110 این قانون، جریمه انتظامی دریافت میشود.
بررسی کسر تخلیه از دیدگاه گمرک
یکی از مواردی که در زمینه ارزشگذاری کالا به کار برده می شود، ارزشگذاری براساس وزن کالاست. از این رو زمان باسکول شدن بار در محوطه درب خروج گمرک، در صورت مشاهده تفاوت میان وزن ارسال شده و وزن نمایش داده شده، توسط باسکول و وجود کاهش وزنی قابل توجه، این موضوع کسر تخلیه به شمار می آید.
* براساس بخشنامه بانک مرکزی این تفاوت در صورتی که به میزان 3 درصد باشد بلامانع است. اما در صورت بیشتر بودن، صاحب بار ملزم به پرداخت جریمه خواهد بود. این جریمه به دو شکل زیر می باشد:
- در صورتی که وزن بار روی باسکول از وزن اظهار شده کمتر باشد. باید به میزان ارز نیمایی که به صورت اضافه دریافت شده است دلار آزاد خریداری شده و به بانک مرکزی ارائه شود. با توجه به تفاوت زیاد ارز نیمایی و آزاد، این کار سبب کاهش حاشیه سود صاحب بار خواهد شد.
2. در صورت بیشتر بودن وزن بار روی باسکول در مقایسه با وزن اظهار شده. بایستی صاحب بار به ازای وزن اضافه مبلغی را تحت عنوان جریمه پرداخت نماید که این مبلغ در مقایسه با مبلغ پرداختی برای کسر تخلیه بسیار کمتر خواهد بود.
بررسی کسر تخلیه از دیدگاه بانک
در زمانی که ورود کالا و محموله توسط سیستم بانکی به ثبت می رسد. نیاز به تعیین روش پرداختی آن نیز خواهد بود. تا پیش از تحریم ها از LC اعتبارات اسنادی بهره گرفته می شد. اعتبارات اسنادی در واقع تعهدی از سوی بانک به خریدار و فروشنده است.
به واسطه این مدرک، چنانچه خریدار از عهده مبلغ خرید برنیاید. بانک بایستی اقدام به پرداخت باقی یا تمامی مبلغ خریدار کند. البته در این زمینه بانک تا پیش از دریافت تاییدیه مبنی بر حمل کالاهای خریداری شده، اقدام به پرداخت وجه نخواهد نمود. در این روش بانک متعهدانه خود را مالک کالای مورد نظر خواهد دانست. برای همین تا زمان تسویه حساب بانک با مشتری و انتقال مالکیت با ظهرنویسی بارنامه، به صورت حواله یا برات بدون تعهد پرداختی ها انجام خواهد شد.
از زمان راه اندازی سیستم ثبت سفارش و سامانه جامع تجارت و اتصال گمرک به آنها، بانک نیز وظیفه داشته که ضمن تأمین مالی، اقدام به بررسی قرارداد اسناد نماید. با ثبت هر اطلاعاتی در رابطه با کالا در سیستم ثبت سفارش به عنوان اظهارکننده، این اطلاعات وارد سیستم بانکی نیز خواهند شد. چرا که بانک بایستی در این مرحله به تخصیص و تأمین ارز پرداخته و به اظهارکننده به منظور ترخیص کالا، کد رهگیری ارائه داده و نیز کلیه اطلاعات و اسناد را مورد بررسی قرار دهد.
وظیفه بانک در قبال کسر تخلیه
لازم به ذکر است که بانک در رابطه با اطلاعات ثبت شده از سوی صاحب کالا و اظهارکننده، کاملاً بی طرف بوده. صرفاً وظیفه بررسی اسناد را دارد. چنانچه بانک زمان بررسی اسناد و اطلاعات متوجه شود. ارز خارج شده از کشور یا کوتاژ صادراتی باطل شده برای آن، با میزان محموله و کالای وارداتی همخوانی ندارد. اقدام به اعلام کسر تخلیه خواهد نمود. چرا که بانک موظف است به عنوان یک نماینده دولت، آگاهانه عمل کند. همچنین موظف است به خوبی در مورد نحوه تأمین ارز مورد نظر و نیز میزان کالای وارده به ازای آن، به بررسی بپردازد.
چنانچه کسر تخلیه از سمت بانک به گمرک واگذار گردد. در صورتی که اظهارکننده از گمرک قادر به رفع مشکل و نیز ثبت جواز باشد. همچنین بتواند از سامانه، اجازه رفع تعهد را دریافت کند بانک نیز رفع تعهد را اعلام خواهد نمود.
اما در صورتی که گمرک نظر بر کسر تخلیه داشته باشد. صاحب کالا باید اقدام به رفع تعهد نموده و به میزان آن مبلغ را به بانک پرداخت نماید.
*گاهی ممکن است در صورت اعلام کسر تخلیه صاحب کالا مدعی شود که این مشکل ناشی از درج نادرست اطلاعات در اظهارنامه است. در چنین شرایطی پس از مکاتبه بانک با گمرک، موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در رابطه با کوتاژ صادراتی باطل شده نیز لازم به ذکر است که به ازای هر میزان کوتاژ صادراتی باطله، باید واردات کالا انجام شود. به نوعی در صورت واردات کمتر و بیشتر، واردکننده ملزم به پرداخت هزینه به بانک خواهد بود. چرا که صادرکننده از طریق واگذاری کوتاژ صادراتی به واردکننده دیگر تعهدی نخواهد داشت و تعهد ارزشی ملزم برگشت به کشور، برعهده واردکننده است.
زمان رفع تعهد به بانک
از زمان تأمین ارز، اظهارکننده کالا باید تا سه ماه نسبت به پرداخت و رفع تعهد اقدام نماید. البته گاهی بسته به شرایط این مدت زمان تمدید خواهد شد.
اما در صورت عدم اقدام به موقع اظهارکننده نسبت به رفع تعهد به بانک، بانک پرونده مربوطه را به تعزیرات حکومتی ارجاع خواهد داد و از این رو در سیستم بانکی، صاحب کالا دارای سابقه منفی و قرمز خواهد شد.
ممانعت از مواجه شدن با کسر تخلیه
برای جلوگیری از این مشکل نیاز است که تمامی اطلاعات و اسناد نظیر پکینگ لیست نهایی ارائه شده از سوی فروشنده به صاحب کالا، کامل و درست باشد. در چنین شرایطی در صورت وجود تفاوت وزن، صاحب کالا این امکان را خواهد داشت تا خیلی زود ثبت سفارش را براساس وزن نهایی اصلاح کند. چرا که مجوز ورود و ثبت سفارش طبق وزن حدودی کالا قبل از حمل انجام خواهد شد.
نگارنده مقاله آشنایی با کسر تخلیه : آقای مهندس مهدی شکوری، مشاور و مدرس امور ترخیص کالا
جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.