آشنایی با مفهوم پکینگ لیست

آشنایی با پکینگ لیست
آشنایی با مفهوم پکینگ لیست

آشنایی با پکینگ لیست : یکی از اصطلاحاتی که در زمینه بازرگانی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، پکینگ لیست می‌باشد. یقینا آشنایی و شناخت درست اصطلاحات مربوط به دنیای صادرات و بازرگانی، راهنمای مناسبی برای موفقیت در زمینه بازرگانی می‌باشد. در این مقاله قصد داریم با تا درباره سندی بین المللی به نام Packing list (پکینگ لیست) صحبت کنیم.

پکینگ لیست (packing list) سندی شامل اطلاعات صادراتی محصول مثل ابعاد بسته­‌بندی، نحوه بسته‌­بندی، وزن هر بسته، علائم و اعداد درج شده در بیرون از جعبه‌­ها و … می باشد. در ادامه بیشتر با این سند آشنا می شویم.

 

پکینگ لیست

در اقتصاد هر کشوری صادرات و واردات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. برای موفقیت در زمینه صادرات و واردات نیاز است که هر فردی اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار داشته باشد. آشنایی با پروسه صادرات و واردات و نیز مراحل ترخیص کالا از گمرک نیز از جمله مواردی است که برای هر فردی الزامی می­باشد.

در زمان ترخیص کالا مدارک مختلفی باید در دست داشت که یکی از آن­ها لیست عدل‌بندی است. در زمان تنوع بسته‌بندی یا مغایرت و تفاوت محتویات بسته‌ها با یکدیگر ارائه لیست عدل­‌بندی به گمرک یک الزام می‌­باشد. چرا که در صورت عدم برخورداری از پکینگ لیست گمرک این امکان را داشته تا به بازرسی تک به تک بسته‌­ها بپردازد.

لذا نیاز است که از قبل این سند را به صورت آماده داشته باشید. آماده‌­سازی مدارک این چنینی کمک می­کند تا پروسه ترخیص کالا، در زمان کمتری انجام شود. در این مطلب بیشتر در مورد پکینگ لیست صحبت خواهیم کرد:

 

آشنایی با پکینگ لیست

پکینگ لیست (packing list) را می­‌توان یکی از اسناد مورد استفاده در تجارت بین­‌الملل دانست. طبق این سند، امکان قرارگیری اطلاعات صادراتی محصول مثل ابعاد بسته­‌بندی، نحوه بسته‌­بندی، وزن هر بسته، علائم و اعداد درج شده در بیرون از جعبه‌­ها در اختیار افرادی چون صادرکننده محصول، حمل­‌و­نقل بین­‌المللی و گیرنده نهایی فراهم خواهد شد.

این سند با وجود اختیاری بودن، غیرقابل جایگزینی با فاکتور تجاری است. با این حال به منظور ارزیابی عوارض و هزینه‌ها در کنار فاکتور تجاری از سوی گمرک قابل استفاده می‌­باشد.

پکینگ لیست با نام­‌های دیگری چون برگه بسته‌­بندی، صورت حساب بسته، لیست حمل ­و ­نقل، لیست مشتری و دفتر تحویل نیز شناخته می­شود. لازم به ذکر است با وجود عدم ضرورت قانونی به تهیه پکینگ لیست، در اختیار داشتن این سند می­تواند به پروسه واردات و صادرات سرعت بخشیده و همچنین حمل و نقل بین­‌المللی را آسان­تر سازد.

تهیه این لیست بر­عهده فروشنده است و به همراه محموله به مقصد صادر می­‌شود. به نوعی این سند حکم محافظی برای محصول ارسال شده خواهد داشت. چرا که در صورت عدم دریافت صحیح محموله، به واسطه این سند امکان پیگیری وجود دارد.

این سند براساس توافقی دو طرفه نوشته شده و کلیه موارد مهم برای طرفین در آن آورده می‌­شود.

 

7 مزیت استفاده از پکینگ لیست

در زمینه صادرات توصیه می‌­شود حتماً به دلایل زیر اقدام به تهیه پکینگ لیست نمایید:

  1. به واسطه پکینگ لیست‌­ها می­توان از تعداد کالاهای ارسال شده مطلع شد. برای همین در زمینه اثبات بارنامه‌­ی داخلی بسیار کاربردی هستند. به کمک پکینگ لیست امکان دسترسی هر چه راحت­تر به اطلاعات مورد نیاز برای گواهی مبدا فراهم است.
  2. برای ورود جزئیات قابل درج در بخش الکترونیکی صادرات در سیستم خودکار صادرات، سند پکینگ لیست بسیار مفید می‌­باشد.
  3. پکینگ لیست یک گزینه مطمئن به منظور تأمین ایمنی کالاهای صادراتی خطرناک محسوب می‌­شود.
  4. به کمک این سند دریافت بارنامه از شرکت حمل و نقل و نیز رزرو زمانی جهت ارسال امکان­‌پذیر است.
  5. به واسطه پکینگ لیست امکان وارد کردن اطلاعات در بانک‌­های کشور دریافت­‌کننده به آسانی فراهم خواهد شد.
  6. این سند در زمان شمارش محصول در کشور مقصد حکم راهنما را دارد.
  7. به منظور بازپرداخت تحت اعتبار اسنادی این سند به نوعی یک ضامن به شمار می‌­آید.

 

جزئیات پکینگ لیست

جهت تهیه پکینگ لیست روش­های مختلفی وجود دارد. اما باید در نظر داشت که در این لیست بایستی اطلاعاتی نظیر تعداد واحدها، جعبه‌­ها و دیگر اطلاعات بسته­‌بندی آورده شود. همچنین جزئیات این سند باید کاملاً مطابق با فاکتور تجاری باشد. در این سند حتماً باید مواد مورد ­استفاده در بسته بندی آورده شود. همچنین برای مثال در صورت استفاده از چوب جهت بسته­‌بندی در رابطه با نحوه باز کردن جعبه مانند استفاده از بخور یا… اطلاعات مورد نیاز گواهی گردد.

به غیر از مورد ذکر شده، نیاز است که جزئیات زیر در این سند آورده شود:

  1. تاریخ
  2. اطلاعات کامل ارسال­‌کننده مانند نام کامل، آدرس و شماره تلفن
  3. اطلاعات کامل تماس گیرنده (ذکر نام بانک با عنوان سفارش در صورت استفاده از اعتبار اسنادی به منظور ارسال محموله و نیز ذکر کامل اطلاعات خریدار و گیرنده در صورت مجزا بودن این دو فرد از یکدیگر)
  4. آدرس دقیق مبدا بار
  5. آدرس دقیق مقصد بار
  6. تعداد بسته­‌های درون محموله
  7. شرح اطلاعات کامل هر بسته
  8. حجم و وزن کل محموله
  9. شماره فاکتور تجاری محموله

 

9 نکته مهم در مورد پکینگ لیست

در رابطه با پکینگ لیست­‌ها برخی از نکات وجود دارند که دانستن آن­ها برای شما به عنوان یک بازرگان بسیار مهم است:

  1. توجه به انتخاب واحد کالا در زمان ثبت اطلاعات در اظهارنامه و انتخاب نوع واحد کالا متناسب با ماهیت کالای اظهاری و اطلاعات درون این سند
  2. وارد کردن شماره بسته متناسب با شماره قید شده روی هر بسته و انتخاب اعدادی پیش فرض برای بسته‌­های بدون شماره
  3. درج هر ردیف از پکینگ لیست به تفکیک تعرفه، کانتینر و شناسه ارزش
  4. درج بسته­‌های سری و مشابه به طور یک جا در یک ردیف از عدل­بندی
  5. امکان اطلاع از تعداد واحد کالای عدل­‌بندی شده در هر ردیف از طریق ضرب فیلد تعداد واحد کالا در تعداد بسته­‌های فیلد شمار بسته
  6. درج عدد آورده شده در فیلد “شماره بسته” در فیلد “تعداد واحد کالا”
  7. اطمینان از برابری حاصل جمع تعداد بسته­‌های وارد شده در ردیف­‌های مختلف عدل­‌بندی با کد تعرفه یکسان با تعداد بسته­‌های درج شده در باکس مرتبط به آن ردیف کالا در فرم اظهارنامه
  8. اطمینان از برابری حاصل جمع تعداد واحد کالاهای آورده شده در ردیف­‌های مختلف عدل­بندی با کد تعرفه یکسان با تعداد واحد کالای درج شده در باکس مرتبط به آن ردیف در فرم اظهارنامه
  9. درج تعداد واحد کالا در فرم اظهارنامه در رابطه با بارهای فله مانند غلات با کیسه­‌های مشابه برحسب وزن و در نظرگیری فیلد تعداد واحد کالا برابر با حاصل تقسیم وزن بار بر تعداد کیسه­‌ها

نام های دیگر Packing list

ممکن است در مکان‌ها و اسناد مختلف با نام‌های متفاوتی روبرو شوید که به پکینگ لیست اشاره دارند. برخی از این نام‌های عبارتند از :

  • صورتحساب بسته
  • دفتر تحویل
  • لیست حمل و نقل
  • لیست مشتری
  • برگه بسته‌بندی

جمع‌بندی آشنایی با پکینگ لیست

تهیه پکینگ لیست می‌تواند تا حد بسیار زیادی از هزینه مالی و زمان شما بکاهد. با تهیه این لیست دیگر نیازی به بازرسی کامل کالای شما به هنگام ورود به کشور های مختلف نیست. بازرسی کامل معمولا هزینه‌های به دنبال دارد که پرداخت آن به عهده ارسال کننده کالاست. با تهیه لیست عدل‌بندی می‌توانید از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.

 

نگارنده مقاله آشنایی با مفهوم پکینگ لیست : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *