آشنایی با واردات لوازم آرایشی
آشنایی با واردات لوازم آرایشی : احتمالا به مراتب شنیدهاید که کشور ایران در مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی جزء پنج کشور اول خاورمیانه قرار دارد. لوازم آرایشی در ایران بازار پر رونقی دارد و مصرفکنندگان زیادی به دنبال اجناس برند و باکیفیت هستند. با این حال قوانین گمرکی ایران در خصوص واردات لوازم آرایشی چندان راحت نیست و به خاطر ماهیت این اقلام سختگیری زیادی برای خرید و فروش آن انجام میشود.
با این حال قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران مرسوم است و حجم زیادی از این اجناس بدون هیچگونه تایید رسمی وارد کشور میشوند. اما اگر به فکر واردات لوازم آرایشی و بهداشتی هستید و میخواهید با بازار داخلی رقابت کنید، باید با ویژگیهای خاص این محصولات و شرایط و قوانین این حوزه آشنا باشید. پس در ادامه با ما همراه باشید.
شرایط واردات لوازم آرایشی و بهداشتی
همانطور که گفته شد واردات محصولات آرایشی و بهداشتی از جمله اقلامیست که باید تحت شرایط خاصی آن را انجام داد. اگر شما به عنوان یک تاجر میخواهید واردکننده انواع محصولات زیبایی باشید، باید تحقیقات دقیق و وسیعی در این حوزه انجام دهید تا پس از انتخاب یک برند باکیفیت و اصیل، شرایط حملونقل مناسب را نیز آماده کنید.
درواقع لوازم آرایشی به خاطر آنکه با سلامت بدن ارتباط مستقیم دارد، شما به عنوان صاحب کالا باید تاییدیه رسمی وزارت بهداشت و موسسه استاندارد را دریافت کنید، از سالم بودن و فاسد نبودن آن اطمینان یابید و شرایط حمل آن را نیز به نوعی فراهم نمایید که در معرض مستقیم آفتاب و گرمای شدید قرار نگیرد.
طبق آخرین گزارشها و آمارهای رسمی، در سال 96 حدود دو میلیارد و دویست هزار دلار لوازم آرایشی وارد ایران شده که فقط 200 میلیون دلار آن قانونی بوده است. از همین آمار میتوان شناختی کلی نسبت به بازار داخلی داشت و شرایط آن را سنجید.
با این حال اگر به دنبال مجوز واردات لوازم آرایشی و بهداشتی هستید، معمولا بازرگانان ایرانی از کشورهایی نظیر امارات (دبی)، ترکیه، چین، کره جنوبی، هند، آلمان، فرانسه و ایتالیا به واردات این اجناس میپردازند.
مدارک مورد نیاز برای واردات لوازم آرایشی و بهداشتی
واردات کالا مانند هر کار دیگری به مدارک و شرایط مخصوص به خود نیاز دارد تا روند کارها قانونی و درست پیش برود. پس پیش از آنکه اقدام به واردات لوازم آرایشی بکنید، مدارک لازم را تهیه کنید تا در آینده دچار مشکلات قانونی و مالی نشوید. این اسناد شامل موارد زیر است:
1) کارت بازرگانی
2) اظهارنامه گمرکی
3) قبض انبار
4) گواهی مبدا
5) پروفرما اینویس (فاکتور) با تاییدیه وزارت بهداشت
6) بارنامه
7) لیست عدل بندی یا پکینگ لیست
8) داشتن گواهی منبع
9) داشتن پروانه با تایید وزارت بهداشت
10) داشتن حداقل 17 فروشنده حقیقی برای کالا
11) صدور مجوز مصرف از سوی یکی از سازمانهای وزارت بهداشت
12) تاییدیه شرکت استاندارد
13) داشتن فرم گشایش هنگام ثبت سفارش
هزینه واردات لوازم آرایشی
درست است که واردات لوازم آرایشی و بهداشتی سودآور است و با اطمینان میتوان گفت که همیشه خواهان و مشتری دارد، با این حال به خاطر قوانین سختگیرانه گمرک ایران باید برنامهریزی دقیقی در این حوزه داشته باشید تا هزینههایتان سر به فلک نکشد.
هر تاجری بنا بر ویژگیهای محصول خود باید مراحلی همچون ثبت سفارش، اخذ مجوزها، حملونقل بار، بازرسیهای کیفی و کمی کالا، بستهبندی کالا، داشتن پایگاه خرید و فروش در بازار داخلی و خارجی و … را پشت سر بگذارد. قاعدتا گذراندن هر یک از این مراحل هزینههای مخصوص به خود را دارد و برآورد همگی آنها چندان کم نیست. ذکر این نکته ضروریست که به خاطر تغییر قوانین و نوسانات ارز ممکن است سالانه هزینهها تغییر کند و نمیتوان عددی ثابت برای آن اعلام نمود. با این حال در ادامه به صورت خلاصه به مهمترین هزینههای واردات محصولات آرایشی و بهداشتی میپردازیم:
1) هزینه یافتن فروشنده خارجی
برای آنکه بتوانید بهترین و بهصرفهترین محصولات این حوزه را پیدا کنید، باید مدتی هزینه کنید و تحقیقات گستردهای انجام دهید. یافتن یک همکاری تجاری معتمد و حرفهای نیازمند بررسیهای فراوان است. بهعلاوه شناخت جنس و ترکیبات اقلام آرایشی نظیر انواع کرم صورت و بدن، رژ لب، مداد چشم و … که با نقاط حساس پوست انسان درگیر هستند، بسیار ضروریست.
2) خرید محصول
مهمترین بخش هزینههای شما برای واردات لوازم آرایشی، خرید محصولات است. باتوجه به نرخ ارز و مناسبات سیاسی و بینالمللی باید قرارداد تجاری که با فروشنده میبندید، دقیق و به دور از هرگونه ابهام باشد.
3) بازرسی کیفیت کالا
خوب است پیش از آنکه اجناس خود را از کشور مبدا خارج کنید و مراحل حملونقل و بستهبندی را انجام دهید، با هزینه شخصی خود یک بازرسی کیفی از کالا داشته باشید تا با خیالی راحت آن را خریداری کنید. مخصوصا به خاطر ماهیت خاص محصولات آرایشی و بهداشتی، چنین کاری میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
4) حملونقل بینالمللی
یکی از حساسترین مراحل واردات کالا، حملونقل آن است. اگر بخواهید بدون هیچگونه آسیب و هزینه اضافی بار خود را به کشوری دیگر ارسال کنید، انتخاب یک روش مناسب و بهصرفه بسیار ضروریست. همانطور که میدانید ارسال بار میتواند به سه شکل حمل هوایی، دریایی و زمینی صورت بگیرد.
حجم و وزن کالا، میزان فاصله میان مبدا و مقصد، نوع تحویل بار و سایر عوامل نیز میتواند نوع روش حمل را مشخص کند و به تبع هزینه حملونقل را تغییر دهد.
5) بیمه کالا و باربری
هنگام جابهجایی بار به شکل هوایی، دریایی یا زمینی باید بار خود را بیمه کنید تا از دزدیده شدن و آسیبهای احتمالی دور بماند و متحمل ضرر مالی نشوید.
6) انبارداری
گاهی اوقات ممکن است هزینه انبارداری با هزینه حملونقل محاسبه نشود. در چنین شرایطی تا زمانیکه کالا در گمرک باقی مانده، باید براساس حجم و مقدار بار هزینه لازم پرداخت شود.
7) تشریفات گمرکی و ترخیص کالا
هر کالایی پیش از آنکه تحویل صاحبش داده شود، باید تشریفات گمرکی را از سر بگذراند تا مجوز ترخیص کالا را دریافت نماید. لوازم آرایشی نیز از این قاعده مستثی نیستند و واردکننده موظف است تا اظهارنامهای را پر کند و در آن کدینگ یا شماره تعرفه (HS) محصولات آرایشی را در بخش BOX33 و BOX34 ثبت نماید.
نکاتی مهم پیرامون واردات لوازم آرایشی و بهداشتی
لوازم آرایشی و بهداشتی به خاطر آنکه اکثر مشتریانش خانمها هستند، باید از ظرافتهای خاص خود برخوردار باشد. درواقع یک تاجر علاوهبر مسئله کیفیت و سلامت و میزان هزینهها باید به جوانب دیگری نیز توجه کند تا محصولش فروش خوبی داشته باشد. در ادامه به چندین نکته تکمیلی در این حوزه میپردازیم.
1) یکی از کارهایی که باید برای واردات محصولات آرایشی انجام دهید، مجوزیست که باید از وزرات بهداشت بگیرید تا ترکیبات کالای شما مشخص باشد. درصورت تایید، مدرک دال بر این موضوع دریافت میکنید. پس انتخاب یک برند محبوب و معروف میتواند کار شما را آسانتر کند.
2) در گمرک وقتی کالایی به عنوان وسیله آرایشی و بهداشتی شناخته شود، باید برچسبی داشته باشد که بر روی آن اطلاعات مهمی حک شده است. برچسبی زرد رنگ که نشان از اصالت آن دارد و از سوی وزارت بهداشت تایید شده است.
3) زمانیکه قصد انتخاب مجموعهای از لوازم آرایشی را دارید، حتما سری به برچسب روی محصول بزنید تا مشخصات اصلی کالا همچون تاریخ تولید و تاریخ انقضا و محل کارخانه تولیدی و … را بخوانید و از صحت آن مطمئن شوید. قاعدتا برندهای مشهور ریسک خطا و اشتباه کمتری در این زمینه دارند.
4) طراحی محصول یکی از جذابترین و حساسترین نکاتیست که باید به آن توجه کنید. ظاهر کالایی که قصد واردات آن را دارید، نباید زشت و نامناسب باشد. اگر به این مسئله توجه نکنید، قطعا میزان مشتریانتان کم خواهد شد و حس خوبی از برند شما دریافت نخواهند کرد.
5) بسیار از شرکتها و تجار هستند که ادعا میکنند محصولاتشان ضدآب، ضدحساسیت، بدون تست حیوانی و حاوی انواع ویتامینهاست. ویژگیهایی که مشتریان به شدت جذب میکند و عامل برتری یک محصول میشود. پس هنگام خرید این لوازم حتما به این موارد توجه کنید.
6) لوازم آرایشی و بهداشتی شرایط نگهداری خاصی دارند. اگر آنها را دربرابر گرمای زیاد محافظت نکنید و هنگام حمل آنها دقت لازم صورت نگیرد، ممکن است فاسد شوند و ضرر فراوانی بکنید.
7) فراموش نکنید هنگام عقد قرارداد مشخص کنید که شیوه دریافت و جابهجایی بار چگونه است و هزینهها نیز باید به چه صورت پرداخت شوند. اگر از این مرحله با خیال راحت گذر کنید، در ادامه نیز به مشکل نخواهید خورد.
8) بسیاری از لوازم آرایشی و بهداشتی بدنهای شکننده و حساس دارند و ممکن است با تکانهای فراوان، تصادفات و ضربههای شدید آسیب ببیند. پس در انتخاب شرکت بیمه و شرکت حملونقل بینالمللی بارتان دقت کنید.
9) شناخت بازار داخلی و به خصوص استانداردهای زنان و مردان ایرانی میتواند نقطه قوت شما به حساب بیاید. اگر نیازهای مشتریان را بشناسید، شیوه مصرف آنها را بدانید و آنها را با دیگر مردم جهان یکسان ندانید، قطعا اجناسی را انتخاب و وارد میکنید که فروش آن تضمینی باشد. در غیر این صورت فروش خوبی در انتظارتان نخواهد بود.
جمع بندی
در این مقاله نگاهی جامع به روند واردات لوازم آرایشی و بهداشتی به ایران داشتهایم. هرچند واردات محصولات آرایشی محدودیتهای خاص خود را دارد، با این حال بسیار از تجار و بازرگانان هستند که مایلند از کشورهایی که ایران با آنها مبادله تجاری دارد، برندهای مرغوب آرایشی را به بازار داخلی وارد کنند. کشورهایی نظیر ترکیه، چین، امارات و …
با این حال به خاطر حساسیت بالای این نوع محصولات، شما به عنوان یک تاجر پیش از خرید، باید تحقیقات لازم را انجام دهید تا در ادامه دچار زیانهای مالی کلان نشوید و در روند ترخیص کالا از گمرک و اخذ مجوزهای مربوطه به مشکل نخورید، می توانید با کارشناسان مجرب تاژ ترخیص در ارتباط باشید.
نگارنده مقاله آشنایی با واردات لوازم آرایشی : آقای مهندس مهدی شکوری، مشاور و مدرس امور ترخیص کالا
جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.