آشنایی با رویه های گمرکی

آشنایی با رویه های گمرکی

آشنایی با رویه های گمرکی

آشنایی با رویه های گمرکی : تعریف رویه گمرکی

در این مقاله قصد داریم با رویه های گمرکی آشنا شویم. اگر بخواهیم به بیان ساده اگر بخواهیم رویه گمرکی را تعریف کنیم می‌توانیم چنین بگوییم که: به تمام روش‌ها، قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات کشور رویه‌ های گمرکی گفته می‌شود. باید در نظر داشته باشیم که این عبارت در عین تعریف ساده، بسیار پیچیده و گسترده است. در ادامه به صورت دقیق‌تر به توضیح و انواع آن می‌پردازیم.

 

انواع رویه‌ های گمرکی

با توجه به گستردگی و تنوع رویه‌ های گمرکی، برای درک بهتر و جامع‌تر، در ایران می‌توان انواع آن را به سه دسته اصلی تقسیم کرد. این سه دسته به شرح زیر می‌باشد:
۱. وارداتی: کالاهای وارداتی به کشور را شامل می‌شوند.
۲. صادراتی: کالاهای صادراتی از کشور را شامل می‌شوند.
۳. سایر رویه‌ها: رویه‌هایی که در دو دسته بندی بالا قرار نمی‌گیرند در این گروه جای می گیرند.

 

كالای وارده یا وارداتی به قلمرو گمركی را می‌توان برای یكی از منظورهای زیر اظهار كرد:

الف ـ ورود قطعی
ب ـ ورود موقت
پ ـ ورود موقت برای پردازش
ت ـ مرجوعی اعاده به خارج از كشور
ث ـ عبور خارجی

ج ـ عبور داخلی

 

عملیاتی كه از طرف گمرك و اشخاص ذی ربط نسبت به اظهارنامه و كالای مربوط به آن انجام و منتهی به صدور پروانه گمرك در موارد بندهای (الف) تا (ث) این ماده می‌گردد تشریفات قطعی گمركی و در مورد بند (ج) تشریفات غیرقطعی گمركی تلقی می‌شود.

 

مبحث اول رویه‌ های گمركی ـ ورود قطعی

ورود قطعی، رویه گمركی است كه براساس آن كالاهای وارده برای استفاده در داخل قلمرو گمركی با پرداخت حقوق ورودی و هزینه‌های انجام خدمات و با انجام كلیه تشریفات، ترخیص می‌شود.

در مواردی كه كالا در حین حمل از مبدأ تا هنگام تحویل به مرجع تحویل گیرنده كالا یا در مدت توقف در انبارهای گمركی آسیب دیده یا ضایع یا فاسد شود، صاحب كالا می‌تواند تقاضا كند كالا را با پرداخت تمام هزینه‌های انجام خدمات و انجام تشریفات گمركی از كشور خارج و یا آن را بلاعوض به دولت واگذار كند و یا قسمت آسیب دیده یا فاسد شده را تفكیك كرده و با پرداخت هزینه‌های انجام خدمات، فقط حقوق ورودی قسمت سالم را بپردازد و از ترخیص بقیه به نفع دولت صرف نظر نماید. درصورتی كه تفكیك قسمت سالم مقدور نباشد یا تفكیك آن موجب آسیب دیدگی یا فساد بیشتر كالا شود، گمرك اجرائی می‌تواند به تقاضای صاحب كالا با تنظیم صورت مجلسی كه به تأیید گمرك ایران می‌رسد متناسب با آسیب دیدگی و فساد، ارزش كالا را تعیین و براساس آن حقوق ورودی را محاسبه و وصول نماید.

چنانچه حقوق ورودی مذكور براساس وزن دریافت شود در این صورت به نسبت آسیب دیدگی یا فساد در حقوق ورودی تخفیف داده می‌شود. درصورتی كه مرجع تحویل گیرنده موجب آسیب دیدگی كالا شود قسمت آسیب دیده از پرداخت هزینه‌های انجام خدمات معاف می‌گردد.

 

مبحث دوم رویه‌ های گمركی ـ ورود موقت

ورود موقت، رویه گمركی است كه براساس آن كالاهای معینی می‌تواند تحت شرایطی به طور موقت به قلمرو گمركی وارد شود. این كالا‌ها باید ظرف مهلت معینی كه گمرك ایران تعیین می‌نماید بدون اینكه تغییری در آن ایجاد شود خارج گردد. تغییرات ناشی از استهلاك از این حكم مستثنی است.

تبصره ـ فهرست كالاهای مشمول رویه ورود موقت و همچنین تشریفات، تضمین‌ها و سایر مقررات مربوطه با رعایت این قانون در آیین نامه اجرائی تعیین می‌گردد.

 

مبحث سوم رویه‌ های گمركی ـ ورود موقت برای پردازش

ورود موقت برای پردازش، رویه گمركی است كه براساس آن كالا می‌تواند به طور موقت به قلمرو گمركی وارد شود، تا ساخته، تكمیل، تعمیر یا فرآوری شده و سپس صادر شود.

این رویه همچنین شامل موادی از قبیل تسریع كننده‌ها (كاتالیست‌ها) كه در ساخت، تكمیل و فرآوری مصرف می‌شود نیز می‌گردد. كالاهای كمكی از قبیل روان كننده‌ها و ابزارآلات مشمول رویه ورود موقت برای پردازش نیست. محصولات به دست آمده محصولاتی می‌باشند كه از ساخت، تكمیل، فرآوری و تعمیر كالاهایی كه برای آن‌ها مجوز استفاده از رویه ورود موقت برای پردازش اخذ شده به دست می‌آیند.

سقف زمانی ورود موقت برای پردازش به تفكیك گروه كالایی مختلف با پیشنهاد مشترك وزارتخانه‌های تولیدی ذی ربط، گمرك ایران، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تصویب هیأت وزیران تعیین می‌گردد.
نحوه اجرای این ماده در حدود مقررات این قانون، در آیین نامه اجرائی تعیین می‌گردد.

 

رویه‌ های گمرکی صادراتی

کالاهایی که از طریق گمرکات کشور به خارج صادر می‌شوند را می‌توان در دسته بندی زیر اظهار کرد:
– صدور قطعی
رویه گمرکی صدور قطعی مربوط به کالاهایی است که مستقیما از کشور به خارج جهت فروش و مصرف صادر می‌شوند.
– صدور موقت
نوعی رویه گمرکی است که با استفاده از آن کالاهایی برای اهداف معین (ساخت، پردازش، تعمیر، تکمیل، شرکت در نمایشگاه) از کشور خارج می‌شوند یا مثلا وسایل نقلیه که برای استفاده شخصی و تردد بین ایران و کشورهای دیگر از کشور خارج می‌شوند و یا ماشین آلات و تجهیزات برای انـجام خدمات فنی و مهندسی که به طور موقت از کشور خارج می‌شوند و بعد از مدتی به کشور بازگردانده می‌شوند .

 

سایر رویه‌ های گمرکی

– مرسولات پستی بین المللی
– پیک و بسته های سیاسی
– کالای مسافری
– فروشگاه های آزاد
– وسایل نقلیه برای مقصد های خارجی
– رویه انتقالی
– کابوتاژ (کران بری)

نگارنده مقاله آشنایی با رویه های گمرکی : آقای مهندس مهدی شکوری،‌ مشاور و مدرس امور ترخیص کالا

جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *