آشنایی با روند انبار گمرکی : یکی از مواردی که در گمرک باید مد نظر قرار گیرد، انبار گمرکی است. انبار گمرکی که به سه صورت مسقف، غیر مسقف و محوطه وجود دارد، محل نگهداری کالای ورودی و صدوری است. کلیه ترتیبات گمرکی در این انبارها انجام میشود.
به طور کلی توقف کالا در انبارهای گمرکی طبق قانون سه ماه تعیین شده است. مگر اینکه کالای مربوطه در دسته کالاهای فاسد شدنی یا خطرناک یا آتشزا قرار بگیرد. این مدت زمان می تواند بر اساس تقاضای صاحب کالا و یا شرکت حمل و نقل تا 2 ماه تمدید شود. طی این مدت اگر کالا رویه تشریفات گمرکی را آغاز نکند مشمول قانون متروکه خواهد شد. این مدت زمان که توقف نامیده میشود بلافاصله از زمان ورود کالا به گمرک مورد محاسبه قرار میگیرد.
در صورت صادر شدن سند ترخیص، هر کالایی باید ظرف مدت یک ماه از انبار گمرک خارج شود اما درصورتی که مرجع تحویل گیرنده و گمرک موافقت نمایند، این مدت یک ماهه تمدید می گردد.
حفظ و نگهداری در انبار به عهده چه کسی است؟
حفاظت از کالا در برابر خطراتی از قبیل آتش سوزی، انفجارو اشتعال در انبارهای گمرک به عهده مرجع تحویل گیرنده کالا یا ترخیص کار گمرک است. ترخیص ار گمرک باید کالا را در برابر این حوادث بیمه کند.
کالای مربوطه در انبار گمرکی، به موجب شماره بیمه نامه معتبری که هنگام تحویل کالا در اظهارنامه درج شده است، تا مدت زمانی که اعتبار دارد، در برابر حوادث تحت پوشش بیمه است.
ترخیص کار حق بیمه را در زمان ترخیص از صاجب کالا وصول می نماید.
ارزش کالا برای بیمه چگونه تعیین می شود؟
“سیف” یا ارزش کالای مربوطه برای دریافت حق بیمه و پرداخت غرامت در اسناد خرید مشخص میگردد.
شرط تحویل کالا در انبار گمرکی چیست؟
انبارهای گمرگی زمانی کالا را تحویل می گیرند که مدارک زیر برای آن تنظیم شده باشد:
اظهارنامه اجمالی پروانه صادراتی
ترانزیت خارجی
ترانزیت داخلی
ورود موقت
مرجوعی
آیا میتوان کالا را به صورت تدریجی به انبار وارد کرد؟
بله در صورتی که مقدار کالای صادراتی به حدی زیاد باشد که نتوان آن را طی یک مرحله به گمرک حمل کرد، می توان با اجازه کتبی رئیس گمرک مربوطه هر بخشی از ان را که به طور حداگانه وارد گمرک می شود را در صورت کامل بودن مشخصات مربوطه در انبار پذیرفت.
ثبت فوری کالای تحویلی به انبار
کالاهایی که اماکن و انبار گمرک تحویل داده می شود باید بلافاصله در دفتر انبار ثبت شده و برای هر ارتیکل فهرست کل بار و هر پروانه گمرکی، مدارک صورت مجلس ضبط، بارنامه، احکام کتبی و قبض انبار جداگانهای صادر و به تحویل دهنده کالا ارائه شود. در گمرکخانهای انبار متعددی دارد علاوه بر ثبت در دفتر انبار، در دفترکل انبارها نیز جداگانه ثبت شود.
به طور کلی قبض انبار گمرک سندی از انبار است که مشخص می کند کالا با مشخصه لازم و در تاریخ مشخصی به انبار تحویل داده شده است.
پس از ورود کالا به انبار، کالای مربوطه صورتبرداری شده و کنترل میشود و در صورتی که با اسناد تطابق داشته باشد قبض انبار صادر شده و در اختیار شرکت حمل و نقل قرار میگیرد و در انتها برای ترخیص کالا از گمرک در اختیار ترخیص کار گمرک و یا صاحب کالا تحویل داده میشود.
مطابق اصل 44 قانون اساسی سازمان بنادر و دریانوردی و گمرکی توانند با عقد یک قرارداد انباردادی خود را در قراردادی مشخص به شرکتهای خصوصی واگذار کنند اما قبض انبار آنها باید استانداردهای زیر را داشته باشد:
ردیف و شماره دفتر انبار
شماره بارنامه ارسالی
مرزی که از آن کالا اقدام به ورود نموده است
شماره قبض انبار صادر شده
ذکر شماره انبار تخلیه کالا
نام شرکتی که کالا را حمل نموده است
وزن ،تاریخ تحویل کالا به انبار و نوع بستهها
نگارنده مقاله آشنایی با روند انبار گمرکی : آقای مهندس مهدی شکوری، مشاور و مدرس امور ترخیص کالا
جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.