آشنایی با مفهوم تراز تجاری و چگونگی بهبود بخشیدن آن
آشنایی با تراز تجاری : منظور از تراز تجاری چیست و یک کشور چگونه میتواند آن را بهبود ببخشد؟ ممکن است در این زمینه سوالاتی داشته باشید مثلا:
منظور کلی از این عنوان چیست آیا تمامی کشورها تراز تجاری دارند؟ آیا می توان این تراز را اندازهگیری و محاسبه کرد؟ چه عواملی بر روی آن تاثیر میگذارند؟ و سوالاتی از این قبیل. برای اینکه بتوانید به جواب تمامی سوالات خود در این زمینه برسید و با یک تعریف دقیق از این کلمه و با چگونگی مراحل آن آشنا شوید تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
اگر به گذشته تجارت ایران و سایر کشورها نگاهی بیندازید خواهید دید که در برخی از سال ها میزان واردات بیشتر از صادرات بوده است و در برخی از سال های دیگر برعکس. تراز تجاری به راحتی قابل محاسبه است. همانطور که همهی شما می دانید امروزه بسیاری از افراد در زمینه تجارت مشغول به کار هستند و در بسیاری از مرزهای کشور به صادرات و واردات می پردازند که این بستگی به نوع کالای خواسته شده و کشور مقابل دارد.تمامی کشورها در این زمینه به یک صورت عمل نمی کنند اگر به نمودارهایی که در این زمینه وجود دارند مراجعه کنید خواهید دید که یک کشور در تمامی ماهها و سالها دارای تراز تجاری بالا نیست بلکه با تراز منفی نیز رو به رو شده است.
شاید تا به اینجای مطلب فهمیده باشید منظور از این عنوان چیست برای اینکه بتوانید به یک تعریف کلی از آن برسید این گونه آن را تعریف میکنیم که: تراز تجاری یک کشور به میزان صادرات و وارداتی که در آن صورت می گیرد بستگی دارد که می توان این تراز را در دو دسته قرار دارد تراز تجاری برای یک کشور برای نوعی از محصولات یا بالا است و یا پایین که اگر میزان صادرات کالاها در یک کشور زیاد باشد آن کشور از نظر تراز تجاری به جایگاه بالایی می رسد چرا که صادرات کالاها به اقتصاد کشور کمک بسیار زیادی می کند. و برای اینکه کشور به تراز بالا برسد باید میزان صادرات آن بیشتر از واردات باشد.
بسیاری از کشورها هستند که از نظر برخی از کالا ضعیف عمل می کنند امکان دارد نیازشان به یک کالا بسیار زیاد باشد اما به جای اینکه به فکر چاره باشند مدام این کالا را از سایر کشورها میخواهند به همین دلیل در آن سال با تراز تجاری منفی رو به رو خواهند شد. در حقیقت عوامل بسیار زیادی در زمینه صادرات و واردات وجود دارند که باعث به وجود آمدن این ترازها میشوند چرا که این تراز تنها مربوط به صادرات و واردات یک نوع از کالا نیست و بسیار گسترده است.
همانطور که می دانید صادرات و واردات انواع مختلفی دارد و ممکن است هر کدام از این انواع بر روی این میزان تاثیر بگذارد که در ادامه در مورد تمامی این امور به طور کامل بحث خواهیم کرد. کشور ایران به دلیل اینکه دارای مناطق حاصلخیز است در بسیاری از موارد در زمینه صادرات بسیار عالی عمل می کند. فکر کنید شما یک شخص باغدار هستید که با فروش محصول خود به اقتصاد کشور کمک می کنید محصولی که از باغ شما به دست می آید به سایر کشورها نیز صادر می شود و هر چه این میزان بالاتر برود تراز تجاری کشور نیز بالاتر می رود.
در اینجا تنها صادرات نیست که بر روی این عامل تاثیر گذار است بلکه هزینههایی که شما در جهت رساندن میوه ها تا به این مرحله کشیده اید، مانند هزینه مربوط به کود و سم و یا نیروی کار همه ی این موارد خواه ناخواه تاثیرگذار هستند.