آشنایی با فاینانس و ریفاینانس و تفاوت آنها
آشنایی با فاینانس و ریفاینانس : همانطور که می دانیم آشنایی با مفاهیم مربوط به امور بازرگانی بسیار مهم و حایز اهیمت است. در این مقاله از مقالات تاژ ترخیص، شما را با مفهوم فاینانس و ریفاینانس آشنا می کنیم.
فاینانس یعنی در برخی مواقع، فروشنده مایل نیست وجه كالا را به صورت اعتبار اسنادی مدتدار دریافت نماید از طرف دیگر خریدار نیز به دلیل فقدان نقدینگی قادر به پرداخت نقدی اعتبار اسنادی نمیباشد، در این حالت معمولاً خریدار از یك بانک یا موسسه مالی درخواست میكند كه وجه اعتبار اسنادی را به صورت نقدی به فروشنده پرداخت و اصل و سود مبلغ پرداخت شده را در یك دوره زمانی مشخص از خریدار دریافت نماید، این روش پرداخت را فاینانس مالی و به موسسات تامین كننده وجوه، فاینانسر مالی میگویند.
فاینانس *اعتبار اسنادی بلند مدت
فاینانس در لغت به معنی « مالیه » یا تامین مالی می باشد و در بحث سرمایهگذاری به تامین مالی از طریق استفاده از منابع داخلی و یا دریافت و استفاده از وام ارزی اطلاق می گردد .
مدت دوره استفاده از تسهیلات فاینانس معمولاً بین 1 تا 3 سال و مدت دوره بازپرداخت بین 5 تا 15 سال در مورد طرحهای مختلف متغیر است.
ریفاینانس *اعتبار اسنادی كوتاه مدت
استفاده از تسهیلات كوتاه مدت بین بانكی ( معمولا یك ساله ) را ریفاینانس گویند .
بانکها با استفاده از منابع شعب خارج از كشور و منابع بانكهای خارجی اقدام به پرداخت تسهیلات ارزی كوتاه مدت در قالب خطوط اعتبار ریفاینانس مینمایند با عنایت به اینكه نرخ سود این گونه تسهیلات نسبت به سود تسهیلات ریالی بسیار كم میباشد كمک موثری برای واردكنندگان جهت كاهش هزینههای تمام شده كالا خواهد بود.
مدت استفاده از تسهیلات كوتاه مدت حداكثر یك سال از زمان معامله اسناد می باشد. تسهیلات ریفاینانس به صورت ( سه، شش، و نه ماهه) نیز قابل استفاده است مشروط به اینكه خط اعتباری خاص با شرایط زمانی زیر یك سال در بانک عامل وجواشته باشد .
تفاوت بین تسهیلات فاینانس و ریفاینانس
1- حداكثر مدت جهت اعطای تسهیلات ریفاینانس تا یک سال و برای فاینانس بیش از یک سال میباشد.
2- باز پرداخت تسهیلات به بانکهای خارجی در ریفاینانس توسط بانکهای تجاری و در فاینانس توسط بانک مركزی تضمین شده است.
3- از تسهیلات فاینانس برای خرید و احداث پروژههای سرمایهای و تجهیزات، ماشینآلات خطوط تولیدی و خدمات اعم از نصب و راهاندازی، آموزش و دانش فنی استفاده میگردد در حالی كه از تسهیلات ریفاینانس برای ورود كالاهای خاصی است كه بانك تعیین میكند استفاده میشود.
4- استفاده كنندگان از تسهیلات فاینانس شامل اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی، وزارتخانهها، سازمانها و شركتهای دولتی میباشند اما در تسهیلات ریفاینانس علاوه بر اشخاص حقیقی و حقوقی، شركتها و سازمانهای وابسته به دولت، چنانچه از منابع بودجه عمومی كشور به طور كلی و یا برای ثبت سفارش خاصی استفاده نمی نمایند مشمول استفاده از این تسهیلات خواهند بود.
نكات ضعف:
- اخذ وثایق سنگین توسط بانكها
- گران تمام شدن استفاده از تسهیلات فاینانس
- عدم مشاركت بانكها در تأمین ریال
- عدم آگاهی سرمایهگذاران صنعتی از فاینانس
- ضعف آموزشی كه در ناتوانی كارشناسان متبلور است
- عدم هماهنگی بین دستگاههای مختلف دولتی متصدی فاینانس
- فقدان كتب، نشریات، فیلم و نوار در خصوص فاینانس
- فقدان بازار سلف ارز
نكات قوت
- استفاده از تسهیلات فاینانس بهمثابه وامهای نظارتشده
- حق انتخاب فنّاوری روز و مناسب توسط مجریان طرحهای صنعتی
- امكان استفاده از منابع مالی بینالمللی
نگارنده مقاله آشنایی با فاینانس و ریفاینانس و تفاوت آنها : آقای مهندس مهدی شکوری، مشاور و مدرس امور ترخیص کالا
جهت برخورداری از مشاوره ترخیص کالا می توانید با شماره ۰۹۳۸۲۶۹۵۲۷۰ تماس بگیرید.